Απογοητευμένοι οι γείτονες της Σουηδίας από τους χειρισμούς της

Ο Σταύρος Λυγερός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

Ο χαλαρός τρόπος με τον οποίο διαχειρίσθηκε η Σουηδία την πανδημία (διαφοροποιούμενη από την υπόλοιπη Ευρώπη αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες), αλλά και η εκεί εγκληματικότητα, επηρέασε αρνητικά την άποψη που έχουν για την χώρα οι γείτονές της, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν το 40% των ερωτηθέντων στη Νορβηγία, στην Φινλανδία, στην Δανία και στην Ισλανδία απάντησε ότι τον περασμένο χρόνο η άποψή του για τη Σουηδία έγινε λιγότερο θετική και οι περισσότεροι αναφέρουν ότι ο λόγος είναι η σουηδική στρατηγική απέναντι στην πανδημία. Η δημοσκόπηση ειναι του Σουηδικού Ινστιτούτου, ενός δημόσιου οργανισμού που αντικείμενό του έχει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Σχεδόν 750.000 από τα δέκα εκατομμύρια των Σουηδών έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό και πάνω από 13.000 έχουν πεθάνει -ένα κατά κεφαλήν ποσοστό θανάτων πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με των άλλων Σκανδιναβών Πολλοί ήταν οι Σουηδοί που πέθαιναν κατά εκατοντάδες σε οίκους ευγηρίας.

«Ο κόσμος θεωρεί ότι οι χειρισμοί της Σουηδίας στην πανδημία υπήρξαν λανθασμένοι. Ο λόγος που αναφέρουν (οι ερωτηθέντες) είναι ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει επαρκώς τους πολίτες της και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες», ανακοίνωσε το Ινστιτούτο.

Λόγω της πανδημίας έχουν κλείσει σύνορα και έχουν διαταραχθεί οι άλλοτε ιδιαίτερα ανοιχτές γειτονικές σχέσεις, με αποτέλεσμα αλλαγές στη ροή των πολιτών αλλά και των αγαθών μεταξύ των σκανδιναβικών χωρών. Η πανδημία ωστόσο δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο οι γείτονες της Σουηδίας απέκτησαν χειρότερη άποψη για την γείτονά τους. Τους έχει ενοχλήσει και η δράση σουηδικών συμμοριών -ειδήσεις που δεν δημοσιεύονται συνήθως στην Ελλάδα αλλά στη Σκανδιναβία είναι αρκετά συχνές- αλλά και το μετανσευτικό

«Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν λάθη στον τρόπο με τον οποίο η Σουηδία αντιμετώπισε τις προκλήσεις της εποχής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι πολίτες φαίνεται ότι θεωρούν πως υπάρχει διστακτικότητα από την σουηδική πλευρά να αναγνωρίσει τα λάθη της και να αλλάξει κατεύθυνση», σημειώνει το Ινστιτούτο.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα περίπου 1.000 ατόμων από την καθεμιά από τις τέσσερις σκανδιναβικές χώρες κατά το διάστημα Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 (Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία,Φινλανδία).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι