Αποκλιμάκωση στη Γαλλία με ικανοποίηση αρκετών αιτημάτων των αγροτών

Μαρσάρουν τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες - Τί συζητούν οι 27 για τους αγρότες και το δημοσιονομικό πλαίσιο,

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε νέα σειρά μέτρων, ανάμεσά τους και αναστολή του σχεδίου περιορισμού χρήσης των παρασιτοκτόνων, για την άμβλυνση της αγροτικής κρίσης, καθώς αυξάνονται οι διαδηλώσεις του αγροτικού κόσμου στην Γαλλία, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτή η υποχώρηση όπως και άλλες που συζητούνται, οδηγούν σε αποκλιμάκωση, καθώς ο ηγέτης ενός εκ των κυριότερων αγροτικών συνδικαλιστικών ενώσεων της Γαλλίας απηύθυνε σήμερα κάλεσμα για άρση των μπλόκων σε ολόκληρη τη χώρα, «αφού η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε μια νέα σειρά μέτρων για να καλύψει τα αιτήματά μας».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, ο Αρνό Γκεγιό, από το συνδικάτο Jeunes Agriculteurs, δήλωσε πως τάσσεται υπέρ άλλων μορφών κινητοποιήσεων, λέγοντας πως «η κυβέρνηση άκουσε τους αγρότες και ότι τώρα χρειάζονται ενέργειες στον απόηχο των ανακοινώσεων».

Δεν είναι σαφές εάν οι αγρότες που έχουν αποκλείσει δεκάδες αυτοκινητόδρομους σε ολόκληρη τη χώρα θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμά του.

Τι έταξε η κυβέρνηση

«Το γαλλικό κράτος θα αφιερώνει από φέτος και μονίμως 150 εκατομμύρια ευρώ σε μέτρα για την ελάφρυνση του φορολογικού και κοινωνικού φορτίου των αγροτών και κτηνοτρόφων», υποσχέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η γαλλική κυβέρνηση θα αναστείλει το σχέδιο για τη μείωση των εντομοκτόνων -μείωση που εξόργισε τους παραγωγούς των παραγωγών των μεγάλων καλλιεργειών, καθώς δεν έχουν βρεθεί οικονομικέ και αποδοτικές εναλλακτικές. Το σχέδιο Ecophyto έχει θέσει ως στόχο την μείωση κατά το ήμισυ της χρήσης των παρασιτοκτόνων μέχρι το 2030.

«Θα αναστείλουμε την εφαρμογή του σχεδίου για όσο επανεξετάζουμε ορισμένα θέματα», διαβεβαίωσε ο υπουργός Γεωργίας Μαρκ Φενό στο πλευρό του Γάλλου πρωθυπουργού.

Παράλληλα, το Παρίσι θέλει να εμποδίσει την εισαγωγή στην Γαλλία φρούτων και λαχανικών που έχουν καλλιεργηθεί με την χρήση του παρασιτοκτόνου thiaclopride, που είναι απαγορευμένο στην Ευρώπη.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ τάχθηκε επίσης υπέρ της θέσπισης «σαφούς νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό του συνθετικού κρέατος», προϊόντος που παρασκευάζεται από κύτταρα ιστών ζώων. Το Νοέμβριο, η Ιταλία απαγόρευσε την παραγωγή και την πώληση συνθετικού κρέατος.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης το θέμα του περιορισμού των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση να περιληφθεί στην διαπραγμάτευση. Η ΕΕ δεν έχει περιλάβει τα σιτηρά στον κατάλογο «ευαίσθητων» προϊόντων, για τα οποία μπορεί να ισχύσουν περιορισμοί στις εισαγωγές.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ υποσχέθηκε επίσης την ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας που προστατεύει την αποζημίωση των αγροτών απέναντι στον άγριο πόλεμο των τιμών ανάμεσα στα σουπερμάρκετ από την μία πλευρά και τους διανομείς και προμηθευτές του αγροτοβιομηχανικού τομέα από την άλλη. «Θέλουμε να ελέγχουμε πλήρως την καλλιέργεια, την συγκομιδή, την διατροφή μας», είπε.

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι «όλες οι μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ θα ελεγχθούν τις επόμενες ημέρες» και ότι «θα διεξαχθούν περισσότεροι από 10.000 έλεγχοι σε γαλλικής προέλευσης προϊόντα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι