Απολύθηκαν από τον Άρειο Πάγιο δύο εφέτες για “απρεπή συμπεριφορά” και μεγάλες καθυστερήσεις

Απολύθηκαν από τον Άρειο Πάγιο δύο εφέτες για “απρεπή συμπεριφορά” και μεγάλες καθυστερήσεις

Η 65μελής Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου απέλυσε οριστικά από το δικαστικό σώμα, τρεις δικαστές (δυο εφέτες και μια πρωτοδίκη), ενώ σε έναν ειρηνοδίκη επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στέρησης αποδοχών 3 μηνών. Υπήρχαν προς εξέταση άλλες έξι περιπτώσεις, όμως  τρεις δικαστές παραιτήθηκαν, απορρίφθηκε η απόλυση άλλων δύο δικαστών και αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκτη περίπτωση, μιας πρωτοδίκου.

Η Ολομέλεια ασχολήθηκε επί μακρόν ειδικά με έναν εφέτη που υπηρετούσε στην Ήπειρο και κυκλοφορούσε χωρίς πινακίδες και φέρεται να χτύπησε αστυνομικό. Συγκεκριμένα, για να προηγηθεί σε ουρά σούπερ μάρκετ ο εφέτης δικαστής φώναζε ότι έχει κορονοϊό και εν συνεχεία μπήκε σε όχημα χωρίς πινακίδες.

Όταν τον σταμάτησαν σε λίγη ώρα αστυνομικοί, σύμφωνα με τις καταθέσεις τους άρχισε να τους βρίζει, αντιστάθηκε και ένας από αυτούς τραυματίσθηκε ελαφρά στο χέρι. Στο Αστυνομικό Τμήμα έγιναν γνωστά τα στοιχεία του, όπως και η επαγγελματική του ιδιότητα και με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος είπε ότι ήθελε να βάψει το όχημά του και γι΄ αυτό τον λόγο δεν είχε τις πινακίδες στη θέση τους και ότι ο αστυνομικός που υποστηρίζει ότι τον χτύπησε, αυτοτραυματίσθηκε επίτηδες. Στον εφέτη το 2021 είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή προσωρινής παύσης 6 μηνών για απρεπή συμπεριφορά, εντός και εκτός υπηρεσίας.  Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας, ο εφέτης απολύθηκε οριστικά από το δικαστικό σώμα.

Απολύθηκε με απόφαση κατά πλειοψηφία (54 υπέρ και 11 κατά), μια γυναίκα εφέτης λόγω των υπέρμετρων καθυστερήσεων σε διεκπεραίωση υποθέσεων και μεγάλου αριθμού αδικαιολόγητων απουσιών, σε σημείο να επέλθει παραγραφή αδικημάτων σε υπόθεση σωματικής βλάβης, ενώ χρειάστηκε 2 χρόνια και 3 μήνες για να θεωρήσει μια απόφαση.

Οι καθυστερήσεις σε διαφορετικές δικαστικές περιόδους κυμάνθηκαν από 65 έως 150 υποθέσεις, ενώ άλλες υποθέσεις που χειριζόταν μεταχρεώθηκαν σε συναδέλφους της. Κατά το παρελθόν είχε 15 πειθαρχικές αγωγές και τις έχουν επιβληθεί οι πειθαρχικές ποινές επίπληξης και προσωρινής παύσης. Επίσης ομόφωνα απολύθηκε λόγω μεγάλων καθυστερήσεων και αυτός, ένας πρωτοδίκης ο οποίος είχε επί σειρά ετών καθυστερήσεις μεγάλου αριθμού υποθέσεων, που κατά διαφορετικά δικαστικά έτη κυμαινόντουσαν από 50 έως 240, όπως είχε καθυστερήσει και σε 17 βουλεύματα.

Η Ολομέλεια κατά πλειοψηφία (58 έναντι 7), αποφάσισε να μην απολυθεί ειρηνοδίκης λόγω καθυστερήσεων, αλλά ομόφωνα αποφάσισε να του επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές τριών μηνών. Μέσα σε δύο χρόνια είχε δημοσιεύσει μόνο 12 αποφάσεις, ενώ του είχαν αφαιρεθεί 32 δικογραφίες και είχαν χρεωθεί σε άλλον συνάδελφό του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι