Απολογία Δούρου για το Μάτι: “Κανείς δεν είπε στον Τσίπρα και εμένα για νεκρούς”

Μάτι τέσσερα χρόνια μετά – Τί απέγινε το άλογο του Τορίνο, Μυρένα Σερβιτζόγλου

«Την ώρα που η καταστροφή στο Μάτι ήταν σε πλήρη εξέλιξη, η ενημέρωση του Πρωθυπουργού το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς ξεκίνησε από τη φωτιά στο Ζεμενό… Δεν υπήρξε καμία αναφορά σε νεκρούς…», είπε απολογούμενη η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν βουλευτής Ρένα Δούρου, που τόνισε πως εκείνη έκανε όλα τα προβλεπόμενα, ότι κυριαρχούσε ένα αλαλούμ στην Πυροσβεστική και ότι την έλεγε “άφαντη” βουλευτής της ΝΔ που σήμερα είναι υπουργός, ενώ καθόταν απέναντί του στην σύσκεψη για το Μάτι και ήξερε ότι ήταν παρούσα.

Εικόνα που μαρτυρεί έλλειμμα ενημέρωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και αλαλούμ  μετέφερε στην απολογία της η πρώην περιφερειάρχης Αττικής και νυν βουλευτής Ρένα Δούρου παρέχοντας παράλληλη κάλυψη στον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η Ρένα Δούρου δεν έκρυψε μάλιστα ότι το γεγονός αυτό προκάλεσε εντύπωση και στην ίδια το γεγονός και εξέφρασε την βεβαιότητα της ότι κάποιοι γνώριζαν για νεκρούς, αλλά φοβήθηκαν να αποκαλύψουν την τραγικότητα της κατάστασης.

Όπως είπε, η ίδια ήταν παρούσα εκεί όπου όφειλε διαρκώς και μάλιστα για να έχει καλύτερη ενημέρωση και εικόνα μετέβη στα γραφεία του ΕΣΚΕ, στο στρατηγείο της διαχείρισης της φωτιάς. «Ήταν εμφανέστατο ότι κάτι τραγικό συνέβη», είπε στην απολογία της. Παρά τις συνεχείς ερωτήσεις που υπέβαλλε τότε σε όσους έβλεπε μπροστά της εκεί, δεν είχε πάρει ξεκάθαρη απάντηση για την εικόνα του πύρινου μετώπου, όπως είπε στην απολογία της.

«Η εικόνα που έχω και με συνοδεύει μέχρι σήμερα είναι ότι υπήρχε φόβος, ανησυχία, παγωμάρα. Και ήταν εμφανέστατο στην ατμόσφαιρα πως κάτι τραγικό αν δεν είχε ήδη συμβεί επρόκειτο να συμβεί» είπε χαρακτηριστικά η κατηγορούμενη μεταφέροντας το κλίμα εκείνων των κρίσιμων ωρών.

Για την σύσκεψη που καταλογίζει η σημερινή κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τότε γνώριζε για νεκρούς και δεν το έλεγε, είπε:  «Στις 10.30 το βράδυ ξεκινά η ενημέρωση του τότε Πρωθυπουργού. Ούτε και εδώ έχουμε εμπεριστατωμένη ενημέρωση για την κρατούσα κατάσταση. Η αίσθηση μου είναι ότι γνώριζαν αλλά φοβήθηκαν να περιγράψουν την τραγικότητα της κατάστασης. Έχουμε καταστροφή στο Μάτι και η ενημέρωση του Πρωθυπουργού ξεκινά από τη φωτιά στο Ζεμενό. Δεν ειπώθηκε λέξη για νεκρούς» πρόσθεσε.

Και δεν παρέλειψε να συμπληρώσει πως από τότε μέχρι σήμερα προσπαθεί να καταλάβει για ποιο λόγο έγινε εκείνη η ενημέρωση. Και δίνοντας μια εκδοχή είπε πως «ίσως έγινε ώστε ο άγγελος του κακού θα θεωρηθεί υπεύθυνος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έγινε έτσι αφού οι νεκροί ήταν θέμα χρόνου, όπως και έγινε, να αποκαλυφθούν». Ουσιαστικά είπε ότι οι νεκροί απεκρύβησαν στην ουσία, για να εκτεθεί πιθανόν η τότε κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της απολογίας της αναφέρθηκε στον πρωταρχικό ρόλο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και των υπηρεσιών που είχαν την ευθύνη να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς αλλά έμειναν εκτός κάδρου σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στο τελευταίο κεφάλαιο της απολογίας της η Ρένα Δούρου αντικρούοντας την κατηγορία που την οδήγησε στο εδώλιο είπε: «Όχι μόνο δεν ήμουν εξαφανισμένη, αλλά βρισκόμουν συνεχώς εκεί που όφειλα και έπρεπε να βρίσκομαι ώστε να μπορώ να επιτελώ τις αρμοδιότητες που το θεσμικό πλαίσιο μου δίνει. Βρισκόμουν στο γραφείο μου σε άμεση επαφή, όχι μόνο τηλεφωνικά, αλλά και δια ζώσης με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας.

»Στη συνέχεια, αφού δεν είχα την απαιτούμενη πληροφόρηση από την πυροσβεστική, μετέβην στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής. Αργότερα λίγο πριν ξημερώσει πήγα στην περιοχή είδα με τα μάτια μου το μέγεθος της καταστροφής και ενημερώθηκα από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη του κέντρου logistics που είχε προσέλθει για να συνδράμει στην φροντίδα των πληγέντων.

»Γύρω στις 11 το πρωί συμμετείχα σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Ραφήνας και μάλιστα καθόμουν δίπλα στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινό πρωθυπουργό και ακριβώς απέναντι από έναν τότε μελλοντικό υπουργό με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για το τι πρέπει να γίνει για την φροντίδα των πληγέντων.

»Μετά από δύο μέρες ο άνθρωπος αυτός βγήκε στην τηλεόραση και είπε ότι ήμουν άφαντη, ότι δεν τολμώ να πάω στην περιοχή και ασκούσε δήθεν πολιτική κριτική αλλά στηριζόμενος σε ψευδή γεγονότα. Δυστυχώς συνέβησαν κι αυτά και μάλιστα, όταν τον συνάντησα στο κοινοβούλιο, μόνος του με χαιρέτησε και μου είπε ‘μη το πάρεις προσωπικά ,καταλαβαίνω αλλά οφείλω να σε κατηγορήσω, αύριο θα με κατηγορήσεις και ‘συ, έτσι πάει το πράμα’. Με κάτι τέτοια και με παρεμφερή δημοσιεύματα και συνεντεύξεις πολιτικών αντιπάλων βρέθηκα κατηγορούμενη».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι