Απομακρύνεται ο κίνδυνος για οικισμούς στα Βίλια – Πέρασε το όρος Πατέρας η φωτιά

Μαίνεται η φωτιά στα Βίλια – Φόβοι για τον άνεμο, slpress

Καλύτερη εικόνα σε σχέση με την περασμένη νύχτα και το πρωί της Πέμπτης παρουσιάζει η φωτιά στα Βίλια, καθώς απομακρύνεται συνεχώς ο κίνδυνος για τους οικισμούς. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα το μεγάλο μέτωπο στο νότιο κομμάτι της πυρκαγιάς, το οποίο πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής.

Στο σημείο αυτό επικεντρώθηκαν από το απόγευμα οι προσπάθειες των επίγειων και εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων, με στόχο να εμποδίσουν τη φωτιά να προχωρήσει προς τον κάμπο των Μεγάρων.

Οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να ελέγξουν τη φωτιά, καθώς οι βόρειοι- βορειοανατολικοί άνεμοι, 2-3 μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή, την κατευθύνουν σε βραχώδη περιοχή, όπου δεν υπάρχει βλάστηση. Ενεργές καύσεις υπάρχουν όμως και στην υπόλοιπη περιοχή, οι οποίες αντιμετωπίζονται από επίγειες και εναέριες δυνάμεις πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις.

Νωρίτερα, παρά την τιτάνια προσπάθεια των πυροσβεστών να μην καούν κατοικίες, ορισμένα σπίτια και αποθήκες που βρίσκονταν σε απόσταση από τον υπόλοιπο οικισμό ή ακόμη και μέσα σε δασική περιοχή, παραδόθηκαν τελικά στις φλόγες. Τα κτίσματα αυτά βρίσκονται κυρίως στους οικισμούς Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι και ΤΙΤΑΝ. Η ακριβής καταγραφή των ζημιών θα γίνει αφού τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά και ολοκληρώσει το έργο της η Πυροσβεστική. Μέχρι στιγμής οι οικισμοί δεν φαίνεται πάντως να διατρέχουν κίνδυνο.

Από το πρωί, στη φωτιά στα Βίλια επιχείρησαν, περιοδικά, 22 ελικόπτερα (συμπεριλαμβανομένων τριών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού, δύο από τη Ρωσία και ενός από τα Αραβικά Εμιράτα), καθώς και 11 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200. Αυτήν την ώρα επιχειρούν και θα επιχειρούν μέχρι να πέσει η νύχτα, 13 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη.

Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 461 πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ  και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας. Στο σημείο επιχειρούν και 143 πυροσβέστες από την Πολωνία με 46 οχήματα.

Παραλλήλως, έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, τα οποία δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά. Για  συνδρομή στο συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων έχει διατεθεί και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο,  εκδηλώθηκαν 55 δασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. Όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, σε όλη την Επικράτεια, παραμένουν σε γενική επιφυλακή, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στην έκτακτη ενημέρωση που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, η πυρκαγιά στη Δυτική Αττική οριοθετήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς ωστόσο να είναι ακόμη υπό πλήρη έλεγχο. Είπε επίσης ότι «προτεραιότητες είναι η διασφάλιση των οδεύσεων διαφυγής για κάθε ανάγκη που θα προκύψει, η προστασία των υποδομών και των περιουσιών και φυσικά, ο περιορισμός της πυρκαγιάς στα σημερινά της όρια».

Τέλος εξέφρασε την ευχαριστίες του στους άνδρες και τις γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος, τους εθελοντές και τις ξένες αποστολές, υποστηρίζοντας παραλλήλως ότι η «από την πρώτη στιγμή εφαρμόζουμε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, ένα σχέδιο που εξελίσσεται διαρκώς λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο πεδίο».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι