Θύελλα στην αντιπολίτευση από τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες – Το σχόλιο Ζαχαράκη

Θύελλα στην αντιπολίτευση από τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου για τις γυναικοκτονίες – Το σχόλιο Ζαχαράκη

ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά ζητούν την αποπομπή του Δ. Βαρτζόπουλου.

Την απομάκρυνση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση ζητά με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Συγκεκριμένα η Κουμουνδούρου αναφέρει: “Η ανατριχιαστική και χυδαία τοποθέτηση του υφυπουργού Υγείας, ψυχιάτρου στο επάγγελμα, Δημήτρη Βαρτζόπουλου, για τις γυναικοκτονίες, υπερβαίνει τα όρια της ανοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει στην άμεση απομάκρυνση του από την κυβέρνηση και τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας”.

Στις δηλώσεις του Δημήτρη Βαρτζόπουλου αναφέρεται με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Ως εδώ, κ. Μητσοτάκη. Έχετε καλύψει φιλοναζί υποψήφια, χουντικό υποψήφιο, ομοφοβικό βουλευτή. Τώρα, ως εδώ. Κανένα «41%» δε σας δίνει το δικαίωμα να κρατήσετε στη θέση του υφυπουργού υγείας έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει βιολογικό άλλοθι στις γυναικοκτονίες και υποτιμά τη γυναικεία φύση. Ζητώ την άμεση αποπομπή του κ. Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση και από την Κ.Ο. της Ν.Δ. Αν ο κ. Μητσοτάκης τον κρατήσει βουλευτή του, ας εξηγήσει στις γυναίκες ψηφοφόρους της Ν.Δ. γιατί θεωρεί ότι ‘οι γυναίκες είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτουν’, όπως πιστεύει ο υφυπουργός του – και φυσικά όχι ο Φρόυντ”.

Τί είπε η Ζαχαράκη

«Δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για οποιαδήποτε μορφή βίας» ανέφερε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλου. Η υπουργός Συνοχής και Οικογένειας με παρέμβασή της στην Ολομέλεια της Βουλής είπε: «θέλω να ξεκινήσω με μια δήλωση: δεν μπορεί να υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση για οποιασδήποτε μορφής βίας. Είμαι σίγουρη ότι ο συνάδελφος – ήδη έχει κάνει κάποια ανάρτηση – θα εξηγήσει ότι υπάρχει στρεβλή ανάγνωση και ότι είπε ακριβώς το αντίθετο. Καμία λοιπόν νομιμοποιητική βάση στη βία».

Η κυρία Ζαχαράκη επισήμανε παράλληλα την δέσμη μέτρων που λάβει η κυβέρνηση και την στήριξη και προστασία των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία. «Το Υπουργείο όλους αυτούς τους μήνες και θα συνεχίσει να ενισχύει κάθε γυναίκα και οποιοδήποτε θύμα ενδοοικογενειακής βίας. Επεκτείναμε και θα επεκτείνουμε το δίκτυο των δομών μας, τα συμβουλευτικά κέντρα και τους ξενώνες φιλοξενίας, τη γραμμή ΣΟΣ 15.900 που επεκτείναμε τη σύμβαση των εργαζομένων για τα επόμενα 4 χρόνια. Επίσης παρέχουμε στις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας δωρεάν νομική συνδρομή αλλά και τη δυνατότητα όταν αισθανθούν ασφαλείς να βρουν δουλειά μέσα από σχετικά προγράμματα που υλοποιούμε σε συνεργασία και με μεγάλες επιχειρήσεις. Μιλάμε με πράξεις» είπε χαρακτηριστικά.

ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Από τη μεριά του ο Θ. Γλαβίνας από το ΠΑΣΟΚ μιλά για αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες θέσεις. «Οι θέσεις του Υφυπουργού Υγείας κ. Βαρτζόπουλου “ότι η γυναικοτονία έχει μια βιολογική βάση» και ότι η επιθετική συμπεριφορά των ανδρών έχει βιολογικά χαρακτηριστικά, δεν στερούνται μόνο επιστημονικής βάσης, αλλά είναι αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες, εφόσον δικαιολογούν τέτοιες ειδεχθείς ενέργειες και οπλίζουν το χέρι πιθανών μελλοντικών γυναικοκτόνων», σημειώνει. «Λίγες μόνο μέρες μετά τη δολοφονία της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους, καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να αποδοκιμάσει άμεσα τις απόψεις του υφυπουργού της», προσθέτει.

Στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου αναφέρεται με ανακοίνωση της και η Νέα Αριστερά στρέφοντας τα πυρά της και κατά του πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωση της αναφέρει: “Ο κ. Βαρτζόπουλος εκτός από υφυπουργός Υγείας είναι και ψυχίατρος. Οι ανατριχιαστικές δηλώσεις του που αναπαράχθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να του ξέφυγαν, να συνιστούν μια επιπόλαιη διατύπωση”.

Ακολούθως υποστηρίζει: “Ο κ. Βαρτζόπουλος ξεδιπλώνει ένα ανατριχιαστικό θεωρητικό κατασκεύασμα βασισμένο στον βιολογισμό. Αναγνωρίζει βιολογικά αίτια στην επιθετικότητα, στην κατανομή των ρόλων μεταξύ των φύλων – ο άνδρας είναι εκ φύσεως επιθετικός, η γυναίκα είναι προορισμένη να τίκτει. Κατά τον υφυπουργό, η γυναικοκτονία έχει μια βάση βιολογική. Ενώ η εφηβική βία, κι αυτή με βιολογικά αίτια, πρέπει να ελεγχθεί και να διοχετευτεί προς τον εχθρό της πατρίδας, αλλά και τον εχθρό της κοινωνίας (sic!).

Με λίγα λόγια ο κ. Βαρτζόπουλος ξεπλένει δολοφόνους και υποστηρίζει απόψεις τις οποίες σήμερα δέχεται μόνο η πιο ακραία εκδοχή της ακροδεξιάς και οι νεοναζί”. Κλείνοντας ρώτα: “Μπορεί τέτοιες απόψεις να είναι αποδεκτές σήμερα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα; Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να τον διώξει άμεσα. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί τον βασικό χορηγό της ακροδεξιάς”.

H απάντηση Βαρτζόπουλου

Ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος με ανάρτησή του στο Facebook απαντά σε όσα του καταλογίζουν με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις του για την θέση της γυναίκας και την γυναικοκτονία. Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος υπερασπίζεται τις δηλώσεις του πως «το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές για να τίκτει, η γυναικοκτονία έχει βιολογική βάση» που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων και κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων που φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής.

Στην ανάρτησή του αναφέρει τα εξής: “Η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων φτάνει στο σημείο άρνησης και της απλής λογικής. Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών.

Άρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται διακριτά και αποτελεσματικά. Εννοούσα δηλαδή, είπα και υποστηρίζω ακριβώς το αντίθετο από τις αυθαίρετες κ προβοκατόρικες ερμηνείες”.

Οι επίμαχες δηλώσεις

Ο κ. Βαρτζόπουλος μιλώντας στο Livemedia πριν από λίγες εβδομάδες είπε πως «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος το αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».
Ο κ.Βαρτζόπουλος, ο οποίος είναι ψυχίατρος, αναφερόμενος στα περιστατικά επιθετικότητας από νέους είπε ότι «όταν κάποιος είναι επιθετικός, είναι επιθετικός επειδή είναι γεννημένος επιθετικός και επειδή ο τρόπος με τον οποίο έχει ζήσει όλα αυτά τα χρόνια ενισχύει αυτή την επιθετικότητα.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να κάνουμε εμείς, είναι όταν διαπιστώνουμε σε πρώιμη φάση μια τέτοια επιθετικότητα, αυτή την επιθετικότητα να τη βάλουμε μέσα σε κοινωνικά κανάλια, (…) δηλαδή να μη σκοτώνεις ή να μην επιτίθεσαι για να κλέψεις, να επιτίθεσαι στον εχθρό της πατρίδας, ή να επιτίθεσαι στον εχθρό της κοινωνίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι