Απόψε η ψηφοφορία στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Απόψε η ψηφοφορία στην Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση περί της έγκρισης του πρωτοκόλλου προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με την κρίσιμη ψηφοφορία να αναμένεται απόψε το βράδυ, και με το ενδεχόμενο να δοθεί τέλος σε 20 μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ Άγκυρας και Στοκχόλμης για να δώσει η Τουρκία το πράσινο φως.

Υπενθυμιζεται ότι η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία ειχε ενστάσεις, επικαλούμενη κουρδικές εκδηλώσεις στην Σουηδία, η οποία κατά την γνώμη του Ερντογάν παρείχε ασυλία σε τρομοκράτες.

Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της. Η Τουρκία και Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει το αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο βασικός κυβερνητικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί,  διαβεβαίωσε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα. Αν εγκριθεί από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο αναμένεται να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι