Αποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών και στρατού στη Βουλγαρία
03/04/2022Στο πλαίσιο της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, εξετάζεται η αποστολή από την πλευρά της Ελλάδας, τεσσάρων ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στην Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενισχύοντας έτσι την ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Στο πλαίσιο αυτό -και ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες»- ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης. Ο σχεδιασμός, που κατά ορισμένες πληροφορίες, προχωράει ήδη, είναι η αποστολή στη Βουλγαρία τεσσάρων ουλαμών ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού. Τα συστήματα ASRAD/Hellas χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία και είναι ικανά να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Πρακτικά αποτελούνται από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαψεύσει ότι της ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ να στείλει S-300 στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας και ιδίως των νησιών του Αιγαίου δεν θα σταλούν στην Ουκρανία.
Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί. Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.
Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα. Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας. Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).