Αποστρατιωτικοποίηση Τήλου και Χάλκης ζητούν οι Τούρκοι! Navtex

Θρίλερ με εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό

Κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα η Τουρκία, καθώς εξέδωσε NAVTEX με την οποία ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Τήλου και της Χάλκης. Μάλιστα, η Άγκυρα με την NAVTEX που εκδόθηκε από το τουρκικό Γραφείο Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης, επικαλείται τη Συνθήκη του Παρισίου, ζητώντας να μην πραγματοποιούνται ασκήσεις στην περιοχή, μεταξύ των δύο ελληνικών νησιών.

Υπενθυμίζεται πως μόλις χτες, η Τουρκία με δύο νέες NAVTEX ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση της Σαμοθράκης, της Λήμνου, της Χίου και της Σάμου. Σύμφωνα με την πάγια θέση της Άγκυρας, η Ελλάδα οφείλει –στη βάση του διεθνούς δικαίου– να μη διαθέτει στρατεύματα σε συνολικά 23 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται συγκεκριμένα, για τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, καθώς και τα νησιά των Δωδεκανήσων – Αστυπάλαια, Ρόδο, Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Τήλο, Νίσυρος, Κάλυμνο, Αγαθονήσι, Λέρο, Λειψούς, Ψέριμο, Πάτμο, Σύμη, Κω και Καστελλόριζο.

Ωστόσο –σύμφωνα πάντα με τη γειτονική χώρα– αυτό ισχύει σε μόλις επτά, καθώς στα υπόλοιπα 16 υπάρχει παρουσία του ελληνικού στρατού. Επίσης, την Τετάρτη, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας, για έρευνες του τουρκικού πλοίου Oruc Reis σε περιοχή νότια του Καστελόριζου. Η NAVTEX για το τουρκικό ερευνητικό σκάφος είχε ισχύ έως και τις 14 Νοεμβρίου, η Άγκυρα, όμως, την παρέτεινε έως τις 23 του μηνός.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία καταδίκασε την νέα τουρκική πρόκληση τονίζοντας πως η Άγκυρα «συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνές της, επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, γεγονός που παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνική διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά. Τέλος, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού προχώρησε στην έκδοση αντι-NAVTEX, τονίζοντας πως η αντίστοιχη της Άγκυρας είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι