Αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα και από την Σομαλία ο Τραμπ
05/12/2020Λίγο πριν την προβλεπόμενη αποχώρηση του από την εξουσία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ “διέταξε” την αποχώρηση “της πλειονότητας” των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Σομαλία “ως τις αρχές του 2021”, δηλαδή λίγο προτού αποχωρήσει ο ίδιος από την προεδρία.
Παράλληλα ο Τραμπ έχει ανακοινώσει την επίσπευση της απομάκρυνσης των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ προκειμένου να τηρήσει τη δέσμευσή του να “τερματίσει τους πολέμους χωρίς τέλος”.
Ο Τραμπ αποφάσισε να “μεταφέρει εκτός Σομαλίας ως τις αρχές του 2021 την πλειονότητα του προσωπικού και του στρατιωτικού εξοπλισμού”, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το Πεντάγωνο.
“Ένα μέρος των δυνάμεων μπορεί να αναπτυχθεί εκτός της ανατολικής Αφρικής. Ωστόσο οι υπόλοιπες δυνάμεις θα μεταφερθούν από τη Σομαλία σε γειτονικές χώρες προκειμένου να μπορούν να πραγματοποιούνται διασυνοριακές επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές τους δυνάμεις ώστε να διατηρείται η πίεση στις βίαιες, ακραίες οργανώσεις”, επεσήμανε η ανακοίνωση.
Περίπου 700 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τον στρατό της Σομαλίας, σε αυτή τη φτωχή χώρα στο Κέρας της Αφρικής όπου μαίνονται συγκρούσεις με τους τζιχαντιστές αλ Σεμπάμπ, που έχουν δηλώσει πίστη στην αλ Κάιντα.
“Οι ΗΠΑ δεν αποσύρονται ούτε απεμπλέκονται από την Αφρική”, διαβεβαίωσε το Πεντάγωνο. “Θα εξακολουθήσουμε να αποδυναμώνουμε ακραίες, βίαιες οργανώσεις που μπορεί να απειλήσουν το έδαφός μας”, τόνισε, ενώ δεσμεύθηκε “να διατηρήσει την ικανότητά του να διεξάγει στοχευμένες αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Σομαλία”.
Τέλος στους “ατελείωτους πολέμους”
Αυτή η ανακοίνωση επιτρέπει στον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει πιστός στη δέσμευσή του “να τερματίσει τους ατελείωτους πολέμους” στους οποίους εμπλέκονται οι ΗΠΑ, κάτι που επιθυμεί μεγάλο μέρος και της αμερικανικής κοινής γνώμης.
Μετά τη νίκη του υποψήφιου των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ο Τραμπ προσπαθεί να επιταχύνει την απομάκρυνση των Αμερικανών στρατιωτών από πολλές χώρες, κυρίως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του στις 19 Ιανουαρίου.
Στο Αφγανιστάν και το Ιράκ σκοπεύει να αφήσει 5.000 στρατιώτες συνολικά. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει επίσης δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του τερματισμού “των αιώνιων πολέμων” και κατά συνέπεια ενδέχεται να μην αλλάξει την απόφαση του προκατόχου του.
Στη Σομαλία η επανατοποθέτηση των αμερικανικών δυνάμεων “είναι μια σωστή απόφαση” η οποία “φαίνεται ότι θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να περάσουν από μια τέραστια επιχείρηση που είχε στόχο να πολεμά στο όνομα της σομαλικής κυβέρνησης κατά των Σεμπάμπ σε μια πιο στοχευμένη αποστολή κατά της τρομοκρατίας”, εκτίμησε το think tank Defense Priorities.
Η αμερικανική επέμβαση στη Σομαλία τα τελευταία χρόνια “δείχνει ότι το να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα στη χώρα μέχρι να μην υπάρχει κανένας τρομοκράτης σημαίνει ότι δεν θα φύγουν ποτέ”, πρόσθεσε.
Οι Σεμπάμπ παραμένουν μια σημαντική απειλή, όπως επιβεβαίωσε σε πρόσφατη έκθεσή του ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μαρκ Μάιλι, παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι οι Σεμπάμπ παραμένουν “μια απειλή” που πρέπει “να παρακολουθείται”.
Ανησυχία στην Σομαλία
Ωστόσο η απόφαση Τραμπ προκάλεσε ανησυχία σε κάποιους Σομαλούς που κάλεσαν τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ να αναθεωρήσει. “Η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Σομαλία σε αυτό το κρίσιμο στάδιο της επιτυχημένης μάχης κατά των Σεμπάμπ και του παγκόσμιου τρομοκρατικού δικτύου τους είναι εξαιρετικά λυπηρή”, δήλωσε ο γερουσιαστής Αγιούμπ Ισμαήλ Γιούσουφ.
“Τα αμερικανικά στρατεύματα συνέβαλαν σημαντικά και είχαν μεγάλη επιρροή στην εκπαίδευση και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Σομαλών στρατιωτών”, πρόσθεσε ο ίδιος που είναι μέλος της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Γερουσίας
Η εύθραυστη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Σομαλίας αναμένεται να πραγματοποιήσει βουλευτικές εκλογές αυτό τον μήνα και εθνικές εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου. Τα αμερικανικά στρατεύματα στη Σομαλία στηρίζουν κυρίως τις ειδικές δυνάμεις του στρατού, γνωστές και ως Danab, στις επιχειρήσεις τους κατά των Σεμπάμπ.
Αν η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων είναι μόνιμη, “θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στις προσπάθειες αντιμετώπισης της τρομοκρατίας”, εκτίμησε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Αμπντουλαχί Σέιχ, που υπηρέτησε τρία χρόνια ως το 2019 ως διοικητής της Danab.
Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πιθανότατα θα συνεχιστούν εναντίον στόχων των Σεμπάμπ στη Σομαλία από τις βάσεις τους στις γειτονικές χώρες Κένυα και Τζιμπουτί, ενώ δεν αποκλείονται και οι διασυνοριακές στρατιωτικές επιχειρήσεις.