Αποσύρονται από Ιράκ Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία

Αποσύρονται από Ιράκ Γαλλία, Γερμανία και Αυστραλία

Στις 10 Φεβρουαρίου, η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστραλία υπέβαλαν αίτημα να αποσύρουν τις δυνάμεις τους από το Ιράκ όπως ανέφερε ιρακινός βουλευτής.

Αυτό αναφέρθηκε από το μέλος της ιρακινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ασφάλειας Μπαντέρ Αλ-Ζιγιάντι.

Τρεις χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία και η Αυστραλία ζήτησαν από την κοινή επιχείρηση να καθορίσει χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των δυνάμεών τους από το Ιράκ», δήλωσε ο Αλ-Ζιγιάντι στο Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων (INA), σημειώνοντας ότι «όλες οι δυνάμεις του συνασπισμού σταμάτησαν τις δραστηριότητές τους ως ένα πρώτο βήμα προς την αποχώρηση».

Η επόμενη κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “η επόμενη κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος, είτε για την έξοδο ξένων δυνάμεων είτε για την παρουσία στρατιωτικών βάσεων σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στην περιοχή του Κουρδιστάν”, σημειώνοντας ότι “δεν υπάρχει κίνηση ή αποστολές τις δυνάμεις του συνασπισμού αυτή τη στιγμή. ”

Η Γερμανία έχει εκπαιδευτική αποστολή στη χώρα και υπουργός άμυνας Annegret Kramp-Karrenbauer επισκέφθηκε τη Βαγδάτη στις 15 Ιανουαρίου σε μια επίσκεψη έκπληξη για να συναντηθεί με στρατιωτικούς ηγέτες του Ιράκ εν μέσω αβεβαιότητας σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία του Βερολίνου στη χώρα.

Τουρκικές δυνάμεις

Όσον αφορά την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων στην πόλη Mosul, ο Al-Ziyadi εξήγησε ότι “οι τουρκικές δυνάμεις δεν ανήκουν στον διεθνή συνασπισμό και δεν υπάρχει στρατηγική στρατιωτική συμφωνία με την τουρκική πλευρά και η απομάκρυνσή τους από το Ιράκ είναι ευθύνη της επόμενης κυβέρνησης », σημειώνοντας ότι« η επόμενη κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την άρση των δυνάμεων που υπερβαίνουν τα ιρακινά σύνορα ».

Τα Αραβικά Μέσα ανέφεραν επίσης ότι τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποσύρονται από 15 βάσεις στο Ιράκ.

Στα τέλη Ιανουαρίου του 2020, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε δύο μέτρα, ένα από τα οποία επικεντρώθηκε στην κατάργηση της 17ετούς έγκρισης του Κογκρέσου για το πόλεμο στο Ιράκ, την οποία η κυβέρνηση Τραμπ χρησιμοποίησε ως νομική βάση για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Ωστόσο, το ψήφισμα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και ελέγχεται από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, επομένως είναι απίθανο να το κάνει αυτό.

Επί του παρόντος, το Ιράκ πρόκειται να έχει νέο πρωθυπουργό – τον Μοχάμεντ Ταγφίκ Αλλάουι. Υποστηρίζεται από τον επιφανή σιίτη κληρικός Μουκτάντα αλ-Σαντρ, ο οποίος υποστηρίζει έντονα ένα ανεξάρτητο Ιράκ.

Το Ιράν υποστηρίζει επίσης τον Αλλάουι, εφόσον αν εργάζεται προς ένα ανεξάρτητο Ιράκ, αυτό θα σήμαινε ότι θα συνεργάζεται περισσότερο με περιφερειακούς παράγοντες όπως η Δαμασκός και η Τεχεράνη, αντί να επιτρέπει στην Ουάσινγκτον να το χρησιμοποιήσει ως πληρεξούσιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx