Παροπλίζονται τα Tor-M1 και OSA-AKM – Τι λένε τα έγγραφα στην Βουλή

Παροπλίζονται τα Tor-M1 και OSA-AKM – Τι λένε τα έγγραφα στην Βουλή

Σύμφωνα με έγγραφα που ήρθαν στην δημοσιότητα, η Αθήνα θα ακυρώσει τα προγράμματα υποστήριξης των όπλων Tor-M1 και OSA-AKM. Συγκεκριμένα δεν θα υπογραφούν νέες συμβάσεις υποστήριξης (FOS) για τα κινητά πυραυλικά αντιεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς Tor-M1 και τα παλαιότερα OSA-AKM. Τα μέχρι τώρα υπάρχοντα ανταλλακτικά αρκούν μόνο για μερικούς μήνες, ενώ οι διαθεσιμότητες τους είναι χαμηλές.

Να σημειωθεί πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στις ΗΠΑ, αποφασίστηκε η χώρα μας να συμβάλλει στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16 που θα προμηθεύσουν ευρωπαϊκές χώρες το Κίεβο (42 μαχητικά από Ολλανδία και Δανία) ενώ ο Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε σε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της χώρας μας προς την Ουκρανία.

Σε ό,τι αφορά τα ρωσικά εξοπλιστικά, ο Ελληνικός Στρατός και η Πολεμική Αεροπορία διαθέτουν 21 Tor-M1 και 38 αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων OSA-AK/AKM, της κατηγορίας SHORADS μέγιστου βεληνεκούς 10-12 χιλιομέτρων. Από τα 38 συστήματα τα 19 είναι της έκδοσης Osa-AK, ενώ τα 20 είναι της αναβαθμισμένης έκδοσης OSA-AKM. Όλα είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου.

Το 1998 αγοράστηκαν από τη Ρωσία, έναντι ποσού 98-108.000.000, και παρελήφθησαν 20 συστήματα, 16 της αρχικής σύμβασης και τέσσερα (4) του δικαιώματος προαίρεσης, της βελτιωμένης έκδοσης Osa-AKM, καθώς και 500 βλήματα 9M33Μ2. Τον Απρίλιο του 2005 η Ρωσία συμφώνησε στη δωρεάν παραχώρηση επτά (7) επιπλέον συστημάτων τύπου Osa-AK, τα οποία παρελήφθησαν στις αρχές του 2007 και 180 βλημάτων 9Μ33Μ3 μέγιστου βεληνεκούς 12 χιλιομέτρων για χρήση από τα Osa-AKΜ. Επίσης αποφασίστηκε και η ανακατασκευή, για την επέκταση του επιχειρησιακού ορίου ζωής, των 1.424 διαθέσιμων βλημάτων 9Μ33Μ2, αν και σύμφωνα με ορισμένες πηγές η ανακατασκευή αφορούσε μόνον σε 331-395 βλήματα.

Αντίδραση από την Ελληνική Λύση 

«Η ΝΔ μεθοδευμένα στερεί από τη χώρα την αντιαεροπορική της “ομπρέλα”», ανέφερε σε δελτίο Τύπου η Ελληνική Λύση, μόλις έγινε γνωστό το ζήτημα. Όπως αναφέρει, «η αποκάλυψη ότι δεν θα υπάρξουν νέες συμβάσεις υποστήριξης για τα ρωσικά οπλικά συστήματα TOR M1 και OSA AKM, ισοδυναμεί με αφοπλισμό των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Η ταύτιση μας με τη “σωστή” πλευρά της ιστορίας λόγω των αμερικανικών συμφερόντων, σε συνδυασμό με την σκανδαλώδη εκχώρηση της πολύτιμης συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία, την ώρα που η τελευταία συνάπτει στρατιωτικές συμφωνίες με Τουρκία και Πακιστάν, ισοδυναμεί με εθνικό έγκλημα. Οι ηθικοί αυτουργοί αυτών των εθνικών εγκλημάτων θα απολογηθούν στη Βουλή και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη», καταλήγει η Ελληνική Λύση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι