Αποσύρουν δυνάμεις από τη Νότια Κορέα οι ΗΠΑ για χάρη του Κιμ;
21/11/2019Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον αριθμό των στρατιωτικών της που είναι ανεπτυγμένοι στη Νότια Κορέα κατά 3.000 ως 4.000 στελέχη στην περίπτωση που η Σεούλ δεν δεχθεί να επωμιστεί μεγαλύτερο μέρος του κόστους της αποστολής, γράφει στο φύλλο της που κυκλοφορεί σήμερα η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilbo.
Η Ουάσινγκτον νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέκοψε τις διμερείς συνομιλίες με τη Σεούλ για το κόστος της ανάπτυξης, αφού απαίτησε η νοτιοκορεάτικη κυβέρνηση να αυξήσει το κονδύλι που διαθέτει για αυτήν στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσό υπερπενταπλάσιο αυτού που δαπανά σήμερα, σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση των διαφωνιών μεταξύ των δύο συμμάχων.
Καμιά από τις δύο κυβερνήσεις δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα τον αριθμό αυτόν. Πάντως ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει πράγματι πει πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Νότια Κορέα και γύρω από αυτή είναι «προστασία [αξίας] 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων».
«Αντιλαμβάνομαι ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται να αποσύρουν μια ταξιαρχία στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τη Νότια Κορέα δεν σημειώσουν την πρόοδο που ελπίζει ο πρόεδρος Τραμπ», δήλωσε διπλωματική πηγή στην Ουάσινγκτον ενήμερη για τις εξελίξεις στις συνομιλίες των δύο πλευρών στην Τσοζάν Ίλμπο [1].
Κάθε ταξιαρχία του αμερικανικού στρατού αποτελείται από 3.000-4.000 άνδρες. Στη Νότια Κορέα υπηρετούν σήμερα περίπου 28.500 στελέχη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς η χώρα της Ασίας παραμένει από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα, κράτος που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, αφού ο Πόλεμος της Κορέας (1950-1953) δεν τερματίστηκε με συμφωνία ειρήνης, παρά με μια απλή εκεχειρία.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ διαβεβαίωσε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ ότι δεν είναι ενήμερος για οποιοδήποτε σχέδιο να αποσυρθούν 4.000 στελέχη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από τη Νότια Κορέα εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν. «Δεν απειλούμε συμμάχους (…). Γίνεται διαπραγμάτευση», επέμεινε.
Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας τόνισε από την πλευρά του ότι το δημοσίευμα της Τσοζάν Ίλμπο δεν αντικατοπτρίζει «την επίσημη θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ». Βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας, η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 22.000 άνδρες, παρά μόνο εάν ο υπουργός Άμυνας παρουσιάσει στο Κογκρέσο επαρκείς λόγους για την περαιτέρω συρρίκνωσή της.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πιθανή απόσυρση μιας ταξιαρχίας έχει ήδη συζητηθεί με τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων στη Νότια Κορέα. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συγκάλεσε σήμερα συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να εξεταστεί η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, σύμφωνα με νοτιοκορεάτικα ΜΜΕ.