Αποτελεσματικό φάρμακο για το AIDS πωλείται 28.000 δολάρια ενώ κοστίζει 20
19/06/2025
Το νέο φάρμακο που φαίνεται να προλαμβάνει πλήρως τη λοίμωξη από HIV με δύο ενέσεις τον χρόνο έλαβε το τελικό πράσινο φως στις ΗΠΑ για προληπτική χορήγηση. Έχει εγκριθεί για θεραπεία πασχόντων, αλλά όχι για πρόληψη μέχρι στιγμής και ένας λόγος είναι τη απαγορευτική τιμή του.
Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ το κόστος παρασκευής περιλαμβανομένου και του κόστους των δοκιμών για την ανάπτυξη του φαρμάκου, θα μπορούσε να μειωθεί στα 20-40 δολάρια, αλλά η εταιρεία το πουλάει 13.000 δολάρια ανά δόση ή 26.000 το χρόνο. Η θεραπεία ή ο προληπτικός εμβολιασμός απαιτεί δύο ενέσεις το χρόνο. Η θεραπεία στηρίζεται στην αντιική ουσία λενακαπαβίρη, που φέρεται να είναι 100% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης.
Η φάρμακο είχε ήδη εγκριθεί σε ΗΠΑ και Ευρώπη για την αντιμετώπιση κρουσμάτων HIV που δεν αποκρίνονται ικανοποιητικά στη συνήθη αντι-ιική θεραπεία. Η έγκριση της προληπτικής χρήσης του από την την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ανοίγει τώρα -θεωρητικά-τον δρόμο για αδειοδότηση και στην Ευρώπη και άλλες χώρες.
Η λενακαπαβίρη ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων που σταματούν τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η απαγορευτική τιμή είναι πρόβλημα, καθώς στις φτωχές χώρες καταγράφονται περισσότερα από 1,3 εκατομμύρια κρούσματα τον χρόνο και η προληπτική χορήγηση θα μπορουσε να δώσει τέλος σε αυτό τον εφιάλτη. Ο προληπτικός εμβολιασμός προορίζεται για ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα εκδιδόμενα άτομα. Δεν έχουμε πάντως ακόμη πλήρη εικόνα για τις τυχόν παρενέργειες.
Όπως αναφέρει το Science, η Gilead έχει παραχωρήσει δωρεάν τα δικαιώματα παραγωγής γενόσημων σε έξι φαρμακοβιομηχανίες που θα αναλάβουν να το διαθέσουν σε 120 χώρες χαμηλού εισοδήματος. Πάντως μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet HIV δείχνει ότι το κόστος της λενακαπαβίρης θα μπορούσε να πέσει στα 25 δολάρια ανά έτος ανά ασθενή.