Γάζα: Υπέρ της λύσης δύο κρατών Ουάσιγκτον και Βερολίνο

Τρεις νεκροί στον Λίβανο και δύο στη Συρία από ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Τί δήλωσαν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.

Υπέρ της λύσης των δύο κρατών στη Μέση Ανατολή τάχθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίαςκαι των ΗΠΑ ζητώντας ασφάλεια για τους κατοίκους τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Γάζα.

«Νομίζω ότι τους επόμενους μήνες το Ισραήλ θα έχει μια εξαιρετική ευκαιρία να κλείσει πραγματικά και διά παντός αυτόν τον φαύλο κύκλο της βίας», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν στην περιοχή «αρκετοί παράγοντες» που αντιτίθενται στη λύση των δύο κρατών, η οποία προβλέπει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ. Ο κ. Μπλίνκερ ανέφερε ακόμη ότι σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες είναι έτοιμες να δεχθούν την ενσωμάτωση του Ισραήλ στην περιοχή, προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα, υπό την καθοδήγηση αραβικών χωρών προωθούνται μεταρρυθμίσεις για την αναζωογόνηση και τον μετασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής ώστε να μπορεί να εκπροσωπεί αποτελεσματικότερα τα συμφέροντα του παλαιστινιακού και να είναι καλύτερος εταίρος για το Ισραήλ στο μέλλον.

«Είναι πιο επείγον από ποτέ να δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος που θα εγγυάται επίσης την ασφάλεια του Ισραήλ και θα αναλαμβάνει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για να το επιτύχει αυτό. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη περιοχή στην οποία οι άνθρωποι θα συνεργάζονταν πραγματικά για το κοινό καλό, μια περιοχή όπου το Ισραήλ θα είναι ασφαλές με τρόπο που δεν ήταν ποτέ πριν», ανέφερε ο κ. Μπλίνκεν. «Είναι δύσκολο, είναι περίπλοκο, αλλά είναι πραγματικό», τόνισε και προειδοποίησε ότι η εναλλακτική είναι μια ατελείωτη επανάληψη του κύκλου της βίας. «Είναι καθήκον όλων όσοι έχουν σχέσεις με χώρες της περιοχής και φέρουν ευθύνη να κάνουν αυτό το μονοπάτι πραγματικά σαφές, πραγματικό και προσανατολισμένο στον στόχο», πρόσθεσε.

Η Αναλένα Μπέρμποκ από την πλευρά της τάχθηκε επίσης υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. «Το μεγαλύτερο κακό σε όσους αδιαφορούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή τάξη είναι ότι τα παρατάμε και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δούμε αυτά τα διάφορα ζητήματα από την άλλη πλευρά», σημείωσε και ζήτησε να χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα κανάλια για διαπραγματεύσεις: «Εάν προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτόν τον τρομερό πόλεμο στη Μέση Ανατολή από τις διαφορετικές οπτικές μας, τότε μπορούμε επίσης να δημιουργήσουμε ασφάλεια τόσο για τους ανθρώπους στο Ισραήλ όσο και στη Γάζα», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το γιατί οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων για την Γερμανία, η κυρία Μπέρμποκ δήλωσε ότι αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση εμπλοκή σε τρομοκρατικές επιθέσεις στο εξωτερικό» και τόνισε ότι είναι αναγκαία μια «νομική βάση». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποστρέφουμε το βλέμμα μας, διευκρίνισε η υπουργός: «Είναι σαφές ότι οι Φρουροί της Επανάστασης παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, γι’ αυτό και τους επιβάλλονται κυρώσεις. Τα μέλη τους δεν μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ και τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί, διευκρίνισε.

Νεκροί σε νοσοκομείο

Η ανησυχία κορυφώνεται σήμερα για τους ασθενείς που είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιούνις, στη Λωρίδα της Γάζας, που κατέλαβε εξ εφόδου ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας πως βρήκε εκεί «όπλα» και «τρομοκράτες», ενώ η Χαμάς κατήγγειλε τους θανάτους τουλάχιστον πέντε ασθενών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς πέντε ασθενείς πέθαναν εξαιτίας της διακοπής της ηλεκτροδότησης, που σήμανε πως δεν έφθανε οξυγόνο στα δωμάτιά τους, όταν εισέβαλαν ειδικές δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.

Πρόσθεσε πως ανησυχεί για την τύχη ακόμη επτά ασθενών —τεσσάρων σε μονάδες εντατικής θεραπείας και τριών στη βρεφονηπιακή πτέρυγα— και καθιστά «υπεύθυνες τις ισραηλινές δυνάμεις» τόσο «για τους θανάτους» όσο και «για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού» που παραμένουν εκεί.

Πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, πέντε ιατρικές ομάδες που φροντίζουν 120 ασθενείς βρίσκονται ακόμη σε κτίριο του νοσοκομείου χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και οξυγόνο, ενώ ο ισραηλινός στρατός εμποδίζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε μέσω Telegram ότι βρήκε οβίδες ολμοβόλων, χειροβομβίδες και άλλα όπλα της Χαμάς και ότι συνέλαβε «δεκάδες» υπόπτους μέσα στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους «πάνω από 20 τρομοκράτες που συμμετείχαν στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

Κατά ισραηλινές πηγές, παραμένουν στα χέρια της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας 130 και πλέον Ισραηλινοί όμηροι —όμως εκπρόσωπος του στρατού δήλωνε την περασμένη εβδομάδα πως τουλάχιστον 31 εξ αυτών πιστεύεται πως είναι νεκροί—, από τους περίπου 250 που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.

Αφόρητη κατάσταση

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες Παρασκευή το βράδυ ότι δυνάμεις του βρήκαν μέσα στο νοσοκομείο φάρμακα που ανέγραφαν τα ονόματα ομήρων.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως επισκεύασε γεννήτρια του νοσοκομείου, διαψεύδοντας πως έβαλε στο στόχαστρο τις υποδομές που τροφοδοτούν με ρεύμα τη δομή υγείας, προσθέτοντας αργότερα πως εγκατέστησε δεύτερη. Συμπλήρωσε πως όλα τα ζωτικής σημασίας συστήματα του Νάσερ λειτουργούν.

Όμως γιατροί χαρακτηρίζουν αφόρητη την κατάσταση στο νοσοκομείο αυτό, σε μια πόλη μεταμορφωμένη σε συντρίμμια, όπου οι μάχες μαίνονται. Στο Νάσερ είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι για να σωθούν.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans Frontières, MSF) ανέφεραν χθες πως εργαζόμενοι της ΜΚΟ αναγκάστηκαν «να φύγουν, αφήνοντας ασθενείς πίσω».

«Η κατάσταση ήταν χαοτική, καταστροφική», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστοφερ Λόκγιαρ, γενικός γραμματέας της MSF.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το νοσοκομείο Νάσερ, ένα από τα ένδεκα που παραμένουν ανοικτά επί συνόλου 36 στη Λωρίδα της Γάζας προπολεμικά, πλέον είναι «οριακά λειτουργικό».

«Όσο περισσότερες ζημιές προκαλούνται στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερες ζωές θα χαθούν», τόνισε ο εκπρόσωπός του Τάρικ Γιασάρεβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη χθες, αξιώνοντας να επιτραπεί κατεπείγουσα πρόσβαση του ΠΟΥ στο συγκρότημα.

«Οι ασθενείς, το υγειονομικό προσωπικό και οι άμαχοι που καταφεύγουν στα νοσοκομεία αξίζουν ασφάλεια, όχι να θάβονται στους χώρους που φτιάχτηκαν για να προσφέρεται θεραπεία», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η διεθνής κοινότητα απευθύνει εκκλήσεις για να μεταπείσει το Ισραήλ, για να μην εξαπολυθεί χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί περίπου ενάμισι εκατομμύριο άμαχοι, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε χθες «μεγάλη ανησυχία» για την προοπτική αυτή, καλώντας το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε επίθεση στη Ράφα, που «θα επιδείνωνε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση».

Γιγαντιαίος καταυλισμός στην Αίγυπτο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του έχει καλέσει να υπάρξει «προσωρινή κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας την «ελπίδα» πως «οι Ισραηλινοί δεν θα προχωρήσουν σε μαζική χερσαία εισβολή».

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλέστηκε αιγύπτιους αξιωματούχους, η Αίγυπτος οικοδομεί καταυλισμό προσφύγων, που περιβάλλουν ψηλοί τοίχοι από μπετόν, για να υποδεχθεί δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους από τη Λωρίδα της Γάζας.

Πρόκειται για μέρος των «σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης», για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η υποδοχή παλαιστινίων προσφύγων όταν αρχίσει η ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, και μπορεί να φιλοξενήσει σε σκηνές «πάνω από 100.000 ανθρώπους», σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Παλαιστίνιοι ηγέτες, ο ΟΗΕ και πολλές κυβερνήσεις εκφράζουν ολοένα εντονότερη ανησυχία για τις καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό που θα είχε τέτοια επίθεση και στηλιτεύουν τη δημιουργία νέας γενιάς προσφύγων χωρίς καμιά προοπτική επιστροφής.

Όμως ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Κατς διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να καταδιώξει τη Χαμάς.

«Αν ο (ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στη Γάζα, Γιαχία) Σινουάρ και οι δολοφόνοι της Χαμάς νομίζουν πως θα μπορέσουν να βρουν ασφαλές καταφύγιο στη Ράφα, δεν θα γίνει τίποτα τέτοιο», διεμήνυσε. «Θα προσφέρουμε στους άμαχους ασφαλείς περιοχές όπου θα μπορούν να πάνε και θα ασχοληθούμε με τη Χαμάς».

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να στείλει βόμβες και στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, τα οποία θα ενισχύσουν το οπλοστάσιό του, αν και παράλληλα πιέζει για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε σε χθεσινό άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς νυν και πρώην αξιωματούχους.

Στα όπλα αυτά περιλαμβάνονται βόμβες ΜΚ-82 και συστήματα ΚΜU- 572 που μετατρέπουν απλές βόμβες σε ακριβείας, όπως και ηλεκτρονικούς πυροκροτητές FMU-139, σημειώνει η WSJ, προσθέτοντας ότι η αξία του εξοπλισμού αυτού ανέρχεται σε “δεκάδες εκατομμύρια δολάρια”.

Η παροχή αυτού του εξοπλισμού εξετάζεται ακόμη εσωτερικά από την κυβέρνηση, τονίζει το άρθρο, το οποίο επικαλείται Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος δήλωσε πως οι λεπτομέρειες της πρότασης μπορεί να αλλάξουν προτού η αμερικανική κυβέρνηση ενημερώσει τους επικεφαλής των αρμόδιων επιτροπών του Κογκρέσου οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν την πώληση.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ, ο ισραηλινός στρατός και το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν απαντήσει σε αίτημα του Reuters να σχολιάσουν τις πληροφορίες της WSJ.

Ως τον Δεκέμβριο του 2023 η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε παρακάμψει δύο φορές την εξέταση από το Κογκρέσο πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ. Ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις επειδή εξακολουθεί να παρέχει στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ισραήλ, την ώρα που αυξάνονται οι καταγγελίες ότι αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί σε πλήγματα που έχουν σκοτώσει ή τραυματίσει αμάχους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx