Αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι τη Αθήνας για το φορολογικό – Ποιες υποθέσεις “παγώνουν”

Αποχή αποφάσισαν οι δικηγόροι τη Αθήνας για το φορολογικό – Ποιες υποθέσεις “παγώνουν”

Αποχή από πάρα πολλές πράξεις αποφάσισαν οι δικηγόροι λόγω του φορολογικού και αναφέρουν τις εξαιρέσεις, στις οποίες θα χορηγείται άδεια να παραστούν

Καθολική αποχή από την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023 έως και τη Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023, αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν την καθολική αποχή από κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της σύνταξης και υπογραφής πάσης φύσεως ιδιωτικών συμφωνητικών.

Επιπλέον αποφάσισαν αποχή των δικηγόρων : 1) από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, Ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου, κλπ), 2) από παράσταση σε διοικητικές επιτροπές και υπηρεσίες (Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές ΕΦΚΑ, Επιθεωρήσεις Εργασίας, Πειθαρχικά Συμβούλια, Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ΕΑΔΗΣΥ, κλπ), με γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης σε αυτές 3) από την καταχώριση εγγραπτέων πράξεων στο Κτηματολόγιο (πρόδηλα, προσημειώσεις, αγωγές, διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 4 του Ν. 2664/1998, κ.λπ) και 4) από την κατάθεση δικαιολογητικών για χορήγηση – ανανέωση αδειών παραμονής μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Portal της Ολομέλειας.

Θα πραγματοποιηθεί εκ νέου συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, για τη λήψη απόφασης για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των δικηγόρων. Παράλληλα, κλήθηκε την ερχόμενη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με την ιδιότητα του δικηγόρου, να παράσχει εξηγήσεις επί του περιεχομένου του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ρητά διευκρινίζεται ότι κατά την διάρκεια της καθολικής αποχής δεν θα γίνονται καταθέσεις δικογράφων ενδίκων μέσων και βοηθημάτων, ούτε θα χορηγούνται άδειες για ασφαλιστικά μέτρα, αιτήσεις αναστολής και για αυτόφωρα και συνοδείες. Επίσης δεν θα διενεργούνται επιδόσεις δικογράφων και αποφάσεων και κατασχέσεις εις χείρας τρίτου. Ως προς τις Επιτροπές Δασικών Χαρτών, κλπ, δεν θα παραλαμβάνονται φάκελοι, δεν θα δικάζονται αντιρρήσεις και δεν θα εκδίδονται αποφάσεις.

Εφόσον, κατά τη διάρκεια ενός μήνα υπολείπονται συνεδριάσεις για τη συμπλήρωση των ελαχίστων προβλεπόμενων, αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν, λόγω της αποχής, και θα επαναληφθεί η συζήτησή τους μετά το πέρας της. Η αποχή περιλαμβάνει και τα συναινετικά διαζύγια.

Άδειες θα χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο σε περιπτώσεις παραγραφών και αποσβεστικών προθεσμιών, συμπεριλαμβανομένων των δικονομικών, σε αστικές, ποινικές και διοικητικές υποθέσεις ενώπιον των Δικαστηρίων, σε περιπτώσεις λήξης των προθεσμιών για άσκηση προσφυγών ενώπιον των Διοικητικών Αρχών, καθώς και σε περιπτώσεις προθεσμιών του Κώδικα Μετανάστευσης (λήξεις αδειών παραμονής, θεωρήσεις εισόδου, κλπ). Επίσης θα χορηγούνται για ποινικές υποθέσεις, στα πλημμελήματα με συμπληρωμένα επτά έτη στον α’ και β’ βαθμό και στα κακουργήματα με συμπληρωμένα 17 έτη στον α΄ βαθμό και δεκαοκτώ 18 στο β’ βαθμό.

Επίσης θα χορηγούνται άδειες για ποινικές δίκες β’ βαθμού με κρατούμενο, συνεπεία πρωτοβάθμιας καταδικαστικής απόφασης και σε περιπτώσεις προσωρινά κρατουμένων, εν’ όψει της συμπλήρωσης προσωρινής κράτησης. Συμπληρωμένοι δέκα μήνες σε περίπτωση δωδεκαμήνου και δεκαπέντε μήνες σε περίπτωση δεκαοκτάμηνου. Επίσης, σε αναστολές και ανακοπές κατά πλειστηριασμών, σε αντιρρήσεις, ενώπιον Διοικητικών Δικαστηρίων, μόνο όταν επίκειται άμεση απέλαση αλλοδαπού, σε εκδίκαση προσωρινών διαταγών καταφανώς και άκρως κατεπειγουσών περιπτώσεων, σε ένορκες βεβαιώσεις, μόνο εφόσον υπάρχει κίνδυνος παρόδου προθεσμίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι