Αποζημίωση από τον δήμο για το θάνατο 57χρονου από πτώση κλαριού σε πάρκο

Τέσσερα χρόνια η ποινή στον 23χρονο για σουγιάδες και βεγγαλικά
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, με την οποία δήμος της Ανατολικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε να καταβάλει αποζημίωση στους συγγενείς 57χρονου υπαίθριου μικροπωλητή, ο οποίος σκοτώθηκε σε υπαίθρια εκδήλωση, όταν ένα μεγάλο κλαδί δένδρου, έπεσε στο κεφάλι του, από ύψος 20 μέτρων.

Ο 57χρονος σκοτώθηκε το 2009, όταν μαζί με την γυναίκα του είχαν στήσει πάγκο μέσα στον χώρο του δημοτικού πάρκου, καθώς ήταν ημέρα υπαίθριας λαογραφικής εορτής, και ξαφνικά έπεσε ένα τεράστιο κλαδί από λεύκη, από ύψος περίπου 20 μέτρων, και δυστυχώς τον βρήκε στο κεφάλι. Μεταφέρθηκε στο κρατικό νοσοκομείο της περιοχής, όπου διαγνώστηκε κρανιοεγκεφαλική κάκωση και αποφασίστηκε να γίνει η διακομιδή του σε κρατικό νοσοκομείο γειτονικής πόλης, προκειμένου να εξεταστεί από ειδικό νευροχειρούργο. Όμως, κατά τη διακομιδή του απεβίωσε.

Ήταν σάπιο το δέντρο, ο καιρός ήταν θαυμάσιος

Η σύζυγός του, τότε 52 ετών, και τα δύο ενήλικα παιδιά του, διεκδίκησαν από τον δήμο αποζημίωση υποστηρίζοντας ότι ο θάνατος του 57χρονου οφείλεται στην αμέλεια του δήμου να πραγματοποιήσει έργα συντήρησης στα δέντρα πάρκου και να κόψει τα επικίνδυνα κλαδιά. Οι συγγενείς αναφέρουν ότι το πάρκο είναι δημοτικός χώρος και ο δήμος όφειλε να ελέγχει αν είχαν σαπίσει κάποια κλαδιά.

Το ΣτΕ επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θράκης, το οποίο έκρινε ότι η αποκοπή του κλαδιού δεν οφειλόταν σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ισχυροί άνεμοι), αλλά «αποκλειστικά στην παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του δήμου να προβούν στην συντήρηση του χώρου και στην λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτροπή ενδεχόμενης πτώσης του δένδρου, ιδίως σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών». Ο δήμος υποστήριξε ότι την ημέρα του θανατηφόρου ατυχήματος επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ισχυρισμό τον οποίο όμως οι εφέτες απέρριψαν.

Ποινές

Παράλληλα, το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής επιδίκασε ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης, στην σύζυγο 60.000 ευρώ και από 30.000 ευρώ σε κάθε ένα από τα δύο παιδιά του θανόντα, ενώ επιπρόσθετα επιδίκασε στην σύζυγο το ποσό των 44.280 ευρώ, ως αποζημίωση λόγω στέρησης διατροφής (σύνολο 164.280 ευρώ). Σε όλα τα επιδικασθέντα ποσά προστίθενται οι νόμιμοι τόκοι από την ημέρα κατάθεσης της αγωγής.

Τέλος, από το Τριμελές Εφετείο Θράκης, κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από συγκλίνουσα αμέλεια τόσο ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος της διεύθυνσης περιβάλλοντος του δήμου όσο και η αντιδήμαρχος που ήταν υπεύθυνη της διεύθυνσης πρασίνου. Τους επιβλήθηκε στον πρώτο φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή, και στην δεύτερη φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι