Άρχισαν να “τα μασάνε” οι Βρετανοί για το AstraZeneca και τους νέους

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

«Ίσως το εμβόλιο της AstraZeneca να μην είναι κατάλληλο για τους νέους αν αποδεχθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση θρομβώσεων, δήλωσε σήμερα ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον, σύμβουλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συνεργάζεται με την βρετανική κυβέρνηση στο σχεδιασμό των εμβολίων.

Μετά από επτά θανάτους νέων ατόμων που παρουσίασαν θρόμβωση κατόπιν εμβολιασμού, σε συνέντευξή τους προς το BBC είπε ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να εμβολιαστούν με ζήλο με το συγκεκριμένο εμβόλιο, «αλλά το θέμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο» σε ό,τι αφορά τις νεότερες ηλικίες.

Για τον καθηγητή Φέργκιουσον, έναν από τους κορυφαίους συμβούλους της βρετανικής κυβέρνησης, η απειλή του κορονοϊού σε μεσήλικες και ηλικιωμένους υπερτερεί κατά πολύ του κινδύνου θρομβώσεων- πιστεύεται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει έναν στους 600.000 (δηλαδή το 0,00017% των εμβολιαζομένων).

Ωστόσο, ο 53χρονος επιδημιολόγος, ο οποίος έχει ήδη εμβολιαστεί με το ενέσιμο σκεύασμα της AstraZeneca ο ίδιος, δήλωσε ότι «το ζύγισμα των κινδύνων είναι πιο περίπλοκο στις νέες ηλικίες,  καθώς πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι οι  νεότεροι άνθρωποι κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από ον ιό». Επισης ο κίνδυνος θρομβώσεων από το εμβόλιο μπορεί να αποδειχθεί υψηλότερος σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

Στη Βρετανία  η κυβέρνηση είχε υπερασπιστεί με πάθος το βρετανοσουηδικό εμβόλιο της Οξφόρδης και στις δύο φάσεις της κρίσης: στην αρχή οι Ευρωπαίοι έλεγαν ότι δεν έχει μελετηθεί στους ηλικιωμένους επαρκώς και έχει μελετηθεί περισσότερο στους κάτω των 60,  οπότε το Λονδίνο κόπτετο ότι είναι ασφαλέστατο και για τις μεγάλες ηλικίες. Εν συνεχεία το πρόβλημα αντιστράφηκε και οι Ευρωπαίοι άρχισαν να αμφισβητούν κατά πόσο είναι ασφαλές για τους νέους, αφού παρετηρούντο θρομβώσεις σε ηλικίες που σπάνια παρουσιάζουν θρομβώσεις και μάλιστα τέτοιου τύπου, Η Βρετανια και πάλι υπερασπίστηκε το εμβόλιο της Οξφόρδης λέγοντα ότι δεν έχει κανένα δεδομένο για “δυσανάλογο αριθμό θρομβώσεων προς του γενικού πληθυσμού». Ίσως τώρα να αλλάζει πλεύση.

Ωστόσο, Γερμανία, Καναδάς, Ισπανία και τρεις σκανδιναβικές χώρες έχουν αναστείλει προσωρινά τη χορήγησή του εμβολίου της ΑstraZeneca σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι