Άρχισε στη Γερουσία η δίκη του Τραμπ

Επιστολή αμερικανών βουλευτών σε Μπάιντεν για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η Γερουσία των ΗΠΑ ξεκίνησε σήμερα τη δίκη του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος κατηγορείται ότι υποκίνησε τους οπαδούς του να επιτεθούν στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Ο ίδιος δεν θα παραστεί στη δίκη. Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην πρόεδρος παραπέμπεται με το ερώτημα της καθαίρεσης αφού έχει εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο. Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι έχουν προαναγγείλει ότι θα παρουσιάσουν «νέα στοιχεία και συντριπτικές» αποδείξεις», ωστόσο οι συνήγοροι του τέως προέδρου απαντούν ότι «το κατηγορητήριο είναι γελοίο».

Με βάση το Σύνταγμα, χρειάζεται πλειοψηφία των δύο τρίτων της Γερουσίας για να καταδικαστεί ένας πρόεδρος που σημαίνει ότι απαιτούνται και 17 ψήφοι Ρεπουμπλικανών. Μολονότι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν επικρίνει ανοιχτά τον ρόλο που έπαιξε ο Τραμπ στις ταραχές, δύσκολα θα συνταχθούν με τους Δημοκρατικούς συναδέλφους τους και θα καταδικάσουν τον 45ο πρόεδρο.

Ο Τζο Μπάιντεν τηρεί αποστάσεις από τη δίκη. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, είπε σήμερα ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα σχολιάζει τα επιχειρήματα των δύο πλευρών, ούτε καν θα παρακολουθεί τη διαδικασία.

Η έναρξη της σημερινής ημέρας θα είναι αφιερωμένη σε διαδικαστικά θέματα, σε μια συζήτηση γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη της δίκης: η κάθε πλευρά έχει στη διάθεσή της δύο ώρες για να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Οι συνήγοροι του Τραμπ θεωρούν «παράλογο και αντισυνταγματικό» να διεξάγεται μια δίκη για την καθαίρεση ενός απλού πολίτη, αφού πλέον ο Τραμπ δεν κατέχει κανένα αξίωμα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι