Άρχισε την παραγωγή εμβολίου η Pfizer – Ετοιμάζεται και της Οξφόρδης

Άρχισε την παραγωγή εμβολίου η Pfizer – Ετοιμάζεται και της Οξφόρδης

Εάν αποδειχθεί ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, θα διατεθεί αμέσως στην αγορά. Εάν όχι όλες αυτές οι δόσεις που βλέπετε στο video να παράγονται, θα πεταχτούν στα σκουπίδια.

Με ταχύτητα πάντως η Pfizer προχωρεί στην παραγωγή του υποψήφιου εμβολίου κατά του κορονοϊού, καθώς θεωρεί ότι οι κλινικές έρευνες σε 44.000 άτομα που το έχουν κάνει πειραματικά, πάνε μέχρι στιγμής καλά –οι εθελοντές έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και παρακολουθούνται για τυχόν παρενέργειες, αλλά και για να προσδιοριστεί κατά πόσον το εμβόλιο  όντως προστατεύει.

Ποιος θα πάρει πόσα;

Στόχος της εταιρείας είναι να διατεθούν 100 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία έχει υπογράψει συμφωνία να διαθέσει το 40%  στη Βρετανια. H EE έχει παραγγείλει 200.000 δόσεις με προοπτική για άλλες 100.000 ενώ οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει για 100 εκατ. δόσεις με προοπτική άλλων 500 εκατ. δόσεων.

Οπότε δεν είναι κατανοητό από την ανακοίνωση της εταιρείας ποιος  θα πρωτοπάρει από τα πρώτα 100 εκατ. αφού ήδη έχουν παραγγελθεί 340 εκατ. δόσεων απ΄όσο γνωρίζουμε. Γιατί εκτός απο την ΕΕ και τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σίγουρα θα έχουν παραγγείλει και η Ινδία, και η Λατινική Αμερική και ο Καναδάς, η Αφρική, η Αυστραλία και άλλες χώρες.

Πολύ πιθανόν οι περισσότεροι (πιθανόν και οι Ευρωπαίοι) να παραλάβουν από τις δόσεις του 2021. Η φαρμακοβιομηχανία σχεδιάζει για το 2021 την κατασκευή 1,3 δισεκατομμυρίων δόσεων. Κάθε ασθενής θα χρειαστεί δύο δόσεις του εμβολίου.

Ο βρετανός επικεφαλής της εταιρείας δήλωσε μεγάλη ικανοποίηση με την γραμμή παραγωγής. «Ήταν υπέροχο να βλέπουμε το πρώτο φιαλίδιο να βγαίνει. Μου έφερε ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό μου καθώς είδα όλη αυτή τη δουλειά να έχει ως αποτέλεσμα ένα προϊόν», είπε.

Άδεια κυκλοφορίας  ίσως Νοέμβριο

Η παρασκευή των δόσεων για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού γίνεται σε εργοστάσιο στο Βέλγιο. Η Pfizer αναπτύσσει το εμβόλιο σε συνεργασία με τη γερμανική BioNTech. Αυτή τη στιγμή, γίνονται δοκιμές σε 44.000 ανθρώπους. Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι τον Νοέμβριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα γίνει αίτηση στις αμερικανικές αρχές για επείγουσα έγκριση του εμβολίου, καθώς οι Αμερικανοί για να δώσουν άδεια κυκλοφορίας θέλουν τουλάχιστον δίμηνη παρακολούθηση του 50% των εθελοντών που έλαβαν και την δεύτερη δόση και πλήρη δεδομένα ασφαλείας για αυτούς.

Η εταιρεία πιστεύει ότι θα έχει αυτά τα στοιχεία τέλη Νοεμβρίου στη διάθεση του αμερικανικού οργανισμού Φαρμάκου αλλά και του Ευρωπαϊκού, που δεν ζητάει λιγότερα από τους Αμερικανούς. Απομένει το περίφημο θέμα της αποτελεσματικότητας, δηλαδή να εκτεθούν οι εθελοντές στην κοινότητα και να φανεί αν έχουν ανοσία ή όχι. Παράλληλα θα εκτεθούν και οι 20.000 που πήραν το ψευδοφάρμακο (placebo) ώστε να γίνουν συγκρίσεις. Αν δηλαδή δεν νοσεί το 50% των εμβολιασθέντων αλλά και το 50% όσων πήραν placebo,  σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν”κάνει” τίποτα.

Της Οξφόρδης

Οι Sunday Times αναφέρουν ότι αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης ανέφερε σε βουλευτές την περασμένη εβδομάδα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αν όλα πάνε καλά, θα μπορούσε να κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο.

Μάλιστα υποστήριξε ότι η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται μακριά από ένα εμβόλιο.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι