ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στις 7 Νοεμβρίου θα συνεχιστεί η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Εντός της ημέρας η απόφαση της Δικαιοσύνης για την φωτιά με τους 104 νεκρούς στο Μάτι

Άρχισε σήμερα στο ΣΤ΄ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η δίκη για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, στις 23 Ιουλίου 2018, που κατέληξε σε τραγωδία, με εκατόμβη νεκρών και τη χώρα βυθισμένη σε σοκ από την μεγάλη καταστροφή. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων.

Στις επόμενες συνεδριάσεις θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα, συγγενείς των θυμάτων, για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, λόγω στενότητας χώρου και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος θα ξεκινήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης. Οι επόμενες συνεδριάσεις, όπως είπε η πρόεδρος, θα διεξαχθούν σε μεγαλύτερη αίθουσα του Πρωτοδικείου με πρώτη τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Οι επόμενες δικάσιμοι είναι για τις 8, 11 και 14 Νοεμβρίου. Στο εδώλιο θα καθίσουν 21 άτομα με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεο και της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια διά παραλείψεως.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι είχαν την ευθύνη και τον συντονισμό της επιχείρησης κατάσβεσης, καθώς και ο ηλικιωμένος άνδρας, που κατηγορείται ότι προκάλεσε την πυρκαγιά, καίγοντας ξερά χόρτα στο σπίτι του.

Το παραπεμπτικό βούλευμα εκδόθηκε από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας στα τέλη του περασμένου Ιουνίου. Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι κατηγορούμενοι θα πρέπει να δικαστούν για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος. Στο παρελθόν ο ανακριτής της υπόθεσης όσο και οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών εξέφρασαν την άποψη ότι για τους επιτελείς της Πυροσβεστικής οι κατηγορίες θα έπρεπε να αναβαθμιστούν σε κακουργήματα.

Το θέμα κρίθηκε οριστικά από το Συμβούλιο Εφετών που υιοθετώντας ανάλογη εισαγγελική πρόταση, απέρριψε την αναβάθμιση σε κακούργημα και εξέδωσε τον περασμένο Ιούνιο βούλευμα που διατάσσει να δικαστούν 21 από τους 23 κατηγορούμενους, για πλημμελήματα. Οι εφέτες απάλλαξαν τους αστυνομικούς που είχαν κατηγορηθεί, κρίνοντας ότι έχουν δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις ενέργειες τους

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες. Μόνο οι μάρτυρες κατηγορητηρίου ανέρχονται σε 213, με πολλούς από τους συγγενείς των θυμάτων να έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ζητώντας την καταδίκη των υπευθύνων. Εκτός από το ποινικό σκέλος, εκκρεμεί και το σκέλος των αποζημιώσεων που διεκδικούν οι πυροπαθείς που είδαν τους συγγενείς τους και τις περιουσίες τους να χάνονται στις φλόγες.

Πρόβλημα χώρου στα δικαστήρια

Για τη στέγαση της δίκης απορρίφθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η πρόταση της νέας διοίκησης του Πρωτοδικείου να διατεθεί η αίθουσα Τελετών του Εφετείου καθώς το εγχείρημα κρίθηκε δυσχερές, λόγω της διεξαγωγής εκεί της δίκης της Χρυσής Αυγής. Παραχωρήθηκε μία αίθουσα στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων (κτίριο 9 αίθουσα 12) για την έναρξη της δίκης, που θεωρείται μικρή.

Θα ληφθεί όμως πρόνοια για την κατά το δυνατόν διευκόλυνση της πρόσβασης όλων των παραγόντων της δίκης στην ανωτέρω αίθουσα, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Τριμελούς Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Χριστόφορος Λινός, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνουν στην αίθουσα 3 του κτιρίου 13 της πρώην Σχολής Ευελπίδων, η οποία εντός της εβδομάδας θα έχει διαρρυθμισθεί καταλλήλως, με την προσθήκη επιπλέον εδράνων για τους συνηγόρους, θέσεων για τους μάρτυρες, καθώς και μικροφώνων.

Στα τέλη Νοεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο η ομαδική αγωγή 27 συγγενών θυμάτων που διεκδικούν συνολικά 8,5 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx