Αρχίζει ο εμβολιασμός των ευπαθών- Ποιους αφορά, πώς εντάσσονται

Πρωτοβουλία της περιφέρειας Αττικής για Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η πλατφόρμα για ραντεβού για τον εμβολιασμό της επόμενης ομάδας, η οποία είναι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει την Παρασκευή 19 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει ότι σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 250.000 άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και διευκρινίζει ότι αφορά σε πολύ συγκεκριμένες παθήσεις και με “χρονδιάγραμμα” νόσησης. Οι ομάδες αυτές θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Μετά την σκυτάλη του εμβολιασμού θα λάβουν οι πολίτες ηλικίας 70-74 ετών και  65-69 ετών –μέσα στον Απρίλιο και μέχρι τις αρχές Μαΐου  όπως εκτιμά το υπουργείο, που πιστεύει ότι τότε θα είναι διαθέσιμες και περισσότερες δόσεις εμβολίων.

Όσο αφορά στο πώς θα ειδοποιηθούν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες,  ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Γιώργος Γεωργαντάς είπε πως είναι σχετικά εύκολη η επιλογή τους, αφού μέσα από τα μητρώα ή και την άυλη συνταγογράφηση οι περισσότεροι έχουν ήδη εντοπιστεί. Προ εβδομάδος είχε ειπωθεί ότι ίσως σε κάποιες περιπτώσεις χρειασθεί πιστοποίηση γιατρού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι αν κάποιος ασθενής βρίσκεται εκτός συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης – αν για παράδειγμα διαγνωστεί και θεραπεύεται στο εξωτερικό- τότε ο θεράπων ιατρός συμπληρώνοντας αίτηση στο emvolio.gov.gr για το συγκεκριμένο ασθενή με διάγνωση και φαρμακευτική αγωγή, θα καθιστά τον πάσχοντα δικαιούχο.

Για τις πολύ σπάνιες και εξειδικευμένες παθήσεις που δεν συμπεριελήφθησαν στην απόφαση της Επιτροπής, τότε και πάλι ο θεράπων ιατρός θα έχει τη δυνατότητα να θέσει τον ασθενή προς εξέταση για χορήγηση εμβολίου, συμπληρώνοντας αίτηση με την κωδικοποίηση της νόσου και τη θεραπευτική αγωγή. Η διαδικασία των αιτήσεων θα ανοίξει προς το τέλος του μήνα.

Ακόμα κι αν ο εμβολιασμός προχωρά σε άλλη ομάδα, όποιος ανήκει σε κάποια για την οποία άνοιξε πριν το σύστημα, μπορεί να εμβολιαστεί. Δηλαδή, αν ένας 90χρονος αποφασίσει τώρα να το κάνει, εμβόλιο, μπαίνει, κλείνει ραντεβού και το κάνει. Δεν κλείνει η εφαρμογή. Ομως η διαθέσιμες ποσότητες εμβολίων είναι άλλο ζήτημα και από αυτές εξαρτώνται πολλά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι