Αρμενία: Διαχειρίσιμη η κατάσταση λέει ο Πασινιάν μετά την “απόπειρα πραξικοπήματος”
25/02/2021Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η κατάσταση στην χώρα του είναι «τεταμένη αλλά διαχειρίσιμη». Την δήλωση έκανε μέσω τηλεβόα, επικεφαλής πορείας εκατοντάδων υποστηρικτών του στην πρωτεύουσα Γερεβάν, την ώρα που η αντιπολίτευση τον καλεί να εκμεταλλευθεί την τελευταία του ευκαιρία να παραιτηθεί και να σώσει την χώρα από τον «εμφύλιο πόλεμο».
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αποχωρήσει από την εξουσία: «Καλούμε τον Νικόλ Πασινιάν να μην οδηγήσει την χώρα σε εμφύλιο και αιματοχυσία. Ο Πασινιάν έχει μία τελευταία ευκαιρία να αποχωρήσει χωρίς ταραχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος “Ευημερούσα Αρμενία”.
Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος και κάλεσε τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους, μετά την ανακοίνωση του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Αρμενίας με την οποία εκλήθη να παραιτηθεί. Ο Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε στην συνέχεια την παύση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Ονίκ Γκασπαριάν.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας δέχεται σφοδρές επικρίσεις για την διαχείριση της σύρραξης με το Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την ήττα των αρμενικών δυνάμεων. Το Κρεμλίνο εξέφρασε «ανησυχία για την κατάσταση στην Αρμενία» και απηύθυνε έκκληση για «ηρεμία», επισημαίνοντας ότι η κρίση αποτελεί «εσωτερική υπόθεση της χώρας» και ως εκ τούτου η Ρωσία δεν αναμιγνύεται.
«Θεωρώ ότι η ανακοίνωση του γενικού επιτελείου που με καλεί να παραιτηθώ συνιστά απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Καλώ όλους του υποστηρικτές μας να συγκεντρωθούν στην πλατεία της Δημοκρατίας στο Γερεβάν», έγραψε στην σελίδα του στο Facebook ο πρωθυπουργός της Αρμενίας. Την ίδια πρόσκληση απηύθυνε και η αντιπολίτευση.
«Πασινιάν, πρωθυπουργός», φώναζαν οι υποστηρικτές του στους δρόμους του Γερεβάν. «Πασινιάν, προδότης», αντέτειναν οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης όταν οι δύο πορείες διασταυρώθηκαν.
Όπως έγινε γνωστό, χθες ο Νικόλ Πασινιάν έπαυσε τον αναπληρωτή αρχηγό του στρατιωτικού επιτελείου Τιγκράν Χατσατριάν, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση όλου του επιτελείου, που εξέδωσε την ανακοίνωση με την οποία τον κάλεσε να παραιτηθεί, διότι «δεν είναι πλέον σε θέση να λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται» και στην οποία ο Πασινιάν κατηγορείται για επιθέσεις «που σκοπεύουν στην απαξίωση των ενόπλων δυνάμεων». Αιτία για την παύση του αναπληρωτή αρχηγού του γενικού επιτελείου ήταν δηλώσεις του τελευταίου στον Τύπο με τις οποίες έθεσε σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ρωσικού πυραυλικού συστήματος Iskander κατά την διάρκεια του πολέμου του Καραμπάχ.
Τσαβούσογλου: Καταδικάζουμε την απόπειρα
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας καταδίκασε έντονα την, όπως την χαρακτήρισε, απόπειρα πραξικοπήματος κατά του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και σημείωσε ότι είναι απαράδεκτο ο στρατός να ζητεί την παραίτηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου ηγέτη.
“Τασσόμαστε κατά οποιουδήποτε πραξικοπήματος ή απόπειρας πραξικοπήματος, οπουδήποτε κι αν γίνονται στον κόσμο. Καταδικάζουμε έντονα την απόπειρα πραξικοπήματος στην Αρμενία”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Βουδαπέστη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. “Οι απόπειρες πραξικοπήματος μπορούν μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και γι’αυτό εναντιωνόμαστε σε αυτές”, πρόσθεσε.
Η Τουρκία και η Αρμενία έχουν τεταμένες σχέσεις, κυρίως λόγω της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και της υποστήριξής της προς το Αζερμπαϊτζάν .
Μετά την ήττα
Ο Νικόλ Πασινιάν βρίσκεται κατά το τελευταίο διάστημα υπό μεγάλη πίεση, καθώς η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτησή του, μετά την ήττα στην ένοπλη σύρραξη του φθινοπώρου με το Αζερμπαϊτζάν. Τότε, αντιμέτωπος με τον κίνδυνο ολικής ήττας και πολύ μεγαλύτερων εδαφικών απωλειών, ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε με την υποστήριξη του στρατού και του γενικού επιτελείου τους όρους κατάπαυσης του πυρός που διαπραγματεύθηκε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
Παρότι το Γερεβάν εξακολουθεί να ελέγχει, χάρη στην παρουσία των Αρμενίων αυτονομιστών, το σημαντικότερο τμήμα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι όροι της ανακωχής ήταν να χαθούν σημαντικά εδάφη στην “περίμετρο” του αρμενικού θύλακα. Η Αρμενία έχασε την συμβολικής σημασίας πόλη Σούσα και ορισμένα τμήματα αζερικών εδαφών γύρω από την περιοχή τα οποία ήλεγχε από την δεκαετία του 1990 –από τον προηγούμενο πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν.
Η ήττα εξελήφθη ως εθνική ταπείνωση και έκτοτε η
αντιπολίτευση επιδιώκει την παραίτηση του Πασινιάν, ο οποίος διαβεβαίωνε μέχρι το τέλος της σύρραξης, η οποία διήρκεσε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, ότι οι αρμενικές δυνάμεις είχαν το πλεονέκτημα. Ο Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος και αντιφρονών, ανήλθε στην εξουσία την άνοιξη του 2018, έπειτα από επανάσταση που υποσχόταν «να βγάλει την χώρα από την φτώχεια και να εκδιώξει μία διεφθαρμένη ελίτ». Από την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, η Αρμενία γνώρισε διαδοχικές πολιτικές κρίσεις και εξεγέρσεις.