VIDEO

Αρμενία: Επίθεση ενόπλων με χειροβομβίδες σε αστυνομικά τμήματα του Γερεβάν

Αρμενία: Επίθεση ενόπλων με χειροβομβίδες σε αστυνομικά τμήματα του Γερεβάν

Τρεις ένοπλοι επιτέθηκαν στις 5 μ.μ. τοπική ώρα σε αστυνομικό τμήμα της πρωτεύουσας της Αρμενίας, Γερεβάν. Οι δύο τραυματίσθηκαν από τις χειροβομβίδες που κρατούσαν οι ίδιοι ενώ ο τρίτος συνελήφθη μετά από διαπραγματεύσεις.

Δεν υπάρχει βεβαιότητα για τα κίνητρα των τριών ανδρών. Μία εκδοχή είναι ότι ήταν μέλη της οργάνωσης Combat Brotherhood ή άλλης με ίδιες πεποιθήσεις και ήθελαν να απελευθερώσουν τους 49 συντρόφους τους που προσήχθησαν σήμερα. Οι συλληφθέντες φέρονται να ανήκουν σε παραστρατιωτική οργάνωση που έχει την άποψη της μηδενικής υποχώρησης προς το Αζερμπαϊτζάν.

Άλλη εκδοχή είναι ότι ήταν ανεξάρτητη ομάδα που ήθελε να δείξει την αντίθεσή της στην “παράδοση της Αρμενίας στους Αζέρους” καθώς κατηγορούν την αρμενική κυβέρνηση για δειλή πολιτική. Οι 49 προσήχθησαν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αφέθηκαν ελεύθεροι και αν αυτό αληθεύει, τότε οι τρεις ένοπλοι δεν είχαν καν κίνητρο να επιτεθούν στο αστυνομικό τμήμα για να απελευθερώσουν τους ήδη απελευθερωμένους. Η ενημέρωση για το θέμα είναι ασαφής, ως προς τα κίνητρα των τριών ανδρών και πιθανόν να μην ισχύει καμία από τις προαναφερόμενες εκδοχές.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δύο από τους τρεις ένοπλους τραυματίστηκαν, όταν εξερράγησαν οι χειροβομβίδες που κρατούσαν. Ο τρίτος άνδρας παρέμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα έχοντας στην κατοχή του μια χειροβομβίδα.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως ο αρχηγός της αστυνομίας της Αρμενίας πήγε αμέσως επί τόπου για να διαπραγματευθεί με τον τρίτο άνδρα και το θέμα έληξε χωρίς να τραυματιστεί κανένας άλλος.

Ο Ναρέκ Σαρκισιάν, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, ανέφερε πριν από λίγο ότι ο τρίτος άνδρας μέσα σε μισή ώρα είχε παραδοθεί, αλλά ότι «δεν βγάζουμε νόημα από τα λεγόμενά του». Ο Σαρκισιάν, απαντώντας στο ερώτημα “τι ζητούσε ο άνδρας με τη χειροβομβίδα”,  είπε ότι «ο συλληφθείς λέει μια το ένα, μια το άλλο, ακατανόητα πράγματα, ήταν σε μη συνεννοήσιμη ψυχική κατάσταση».

Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την κατάσταση της υγείας των δύο άλλων ανδρών.

Νωρίτερα σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ, ότι οι ένοπλοι ενδέχεται να ανήκουν στην οργάνωση Combat Brotherhood, 49 μέλη της οποίας συνελήφθησαν σήμερα.  Σύμφωνα με ορισμένα αρμενικά μέσα, οι τρεις άνδρες σκόπευαν να αναγκάσουν τους αστυνομικούς να απελευθερώσουν συντρόφους τους που είχαν συλληφθεί. Η οργάνωση όμως διέψευσε τις αναφορές σχετικά με την εμπλοκή της, λέγοντας πως δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό, όπως μεταδίδει το Sputnik Armenia. Επιμένουν εξάλλου τα μέλη της, ότι όσοι σύντροφοί τους συνελήφθησαν έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι.

Οι 49 είχαν συλληφθεί σε μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση το πρωί, με την υποψία της παράνομης οπλοκατοχής. Όπως γράφουν αρμενικά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση φοβήθηκε ότι “είναι θερμοκέφαλοι” και είχαν σχέδια να ξεκινήσουν νέο πόλεμο με τους Αζέρους. Η οργάνωση Combat Brotherhood συστάθηκε το 2021 «για να αντισταθεί η Αρμενία στον αζερικό επεκτατισμό» και αντιτίθεται στην «ενδοτική στάση του Νικόλ Πασινιάν», πρωθυπουργού της χώρας.

Πρόσφατα οι Αζέροι ζήτησαν να παραδοθούν στο Αζερμπαϊτζάν άλλα τρία αρμενικά χωριά στα όρια του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλιώς δεν θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για υπογραφή βιώσιμης ειρήνης. Ο Πασινιάν επισκέφθηκε πριν από μία εβδομάδα τα τρία χωριά και είπε στους κατοίκους ότι βρίσκονται εκτός της αρμενικής επικρατείας και ότι αν η Αρμενία τα υποστηρίξει, αυτό θα σημάνει νέο πόλεμο. Τους είπε στην ουσία ότι η περιοχή τους πλέον θα καταληφθεί από το Αζερμπαϊτζάν και η Combat Brotherhood διαφώνησε με τη στάση του. Οι συλλήψεις έγιναν «λόγω πληροφοριών ότι ένοπλα μέλη της οργάνωσης θα κατευθύνονταν στα τρία χωριά».

 

 

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι