Αρμενία: Μεγάλη νίκη Πασινιάν σε έντιμες εκλογές

Αρμενία: Μεγάλη νίκη Πασινιάν σε έντιμες εκλογές

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν θριάμβευσε χθες Κυριακή στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα, τις οποίες προκήρυξε ο μεταρρυθμιστής ηγέτης για να ενισχύσει την εξουσία του μερικούς μήνες μετά την άνοδό του στην πρωθυπουργία έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις.

Μετά την καταμέτρηση του συνόλου των ψήφων, ο συνασπισμός του οποίου ηγείται το κόμμα Συμβόλαιο με τους Πολίτες του Πασινιάν εξασφαλίζει το 70,43% των ψήφων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που είχε στείλει παρατηρητές στην Αρμενία, χαιρέτισε από την πλευρά του μια ψηφοφορία που διεξήχθη «με σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών» και απολάμβανε «την ευρεία εμπιστοσύνη του κοινού».

«Η πλήρης απουσία εκλογικών αδικημάτων όπως η εξαγορά ψήφων και η πίεση στους εκλογείς επέτρεψε έναν αληθινό ανταγωνισμό», ανέφερε ο οργανισμός, μια σπάνια ικανοποίηση για την περιοχή αυτή όπου οι εκλογές διεξάγονται συχνά μέσα σε τεταμένο κλίμα και δίνουν γενικά χώρο σε κατηγορίες διαφθοράς, όταν δεν χειραγωγούνται πλήρως από την εκάστοτε εξουσία.

Ο 43χρονος Νικόλ Πασινιάν, πρώην δημοσιογράφος, ανέβηκε στην εξουσία τον περασμένο Μάιο αφού ηγήθηκε μαζικών διαδηλώσεων που γίνονταν για εβδομάδες στους δρόμους της Αρμενίας κατά της τότε κυβέρνησης, η οποία βρισκόταν στην εξουσία για δέκα χρόνια.

Ωστόσο ο Πασινιάν δεν ήλεγχε το κοινοβούλιο, στο οποίο εξακολουθούσε να κυριαρχεί το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, και για να ενισχύσει την εξουσία του και να μπορεί να προχωρήσει χωρίς εμπόδια στις μεταρρυθμίσεις του, επεδίωκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι