Αρνείται κάθε διάλογο ο Νετανιάχου για κατάπαυση – Χαρακτηρίζει συνεργάτες της Χαμάς τους απεργούς

Αρνείται κάθε διάλογο ο Νετανιάχου για κατάπαυση – Χαρακτηρίζει συνεργάτες της Χαμάς τους απεργούς

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να χαρακτήρισε τη γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη διαπραγμάτευση και το θάνατο έξι ομήρων “ξεδιάντροπη ενέργεια που δείχνει υποστήριξη στη Χαμάς”. Παράλληλα, παρά τις ήπιες πιέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας να δεχτεί το τελικό σχέδιο κατάπαυσης, επιμένει ανυποχώρητα στο να ελέγχει τα σύνορα Γάζας και Αιγύπτου.

Ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Histadrut, κάλεσε χθες σε γενική απεργία που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους θανάτους ομήρων. Στόχος των κινητοποιήσεων είναι να αναγκασθεί ο Νετανιάχου να πάψει να κωλυσιεργεί και να κλείσει συμφωνια με τη Χαμάς. Η απεργία κηρύχθηκε παράνομη με δικαστική απόφαση σήμερα το απόγευμα, αλλά το φόρουμ υποστήριξης των οικογενειών των ομήρων ενθάρρυνε το κοινό να συνεχίσει τις διαδηλώσεις.

Ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ορκίστηκε ότι η Χαμάς θα «πληρώσει το τίμημα για τη δολοφονία των ομήρων» και ζήτησε «συγγνώμη από τους συγγενείς των έξι ομήρων τους οποίους η Χαμάς εκτέλεσε με μια σφαίρα στο κεφάλι». Η Χαμάς πάντως ανακοίνωσε ότι οι όμηροι σκοτώθηκαν στο τούνελ από φίλια πυρά, δηλαδή Ισραηλινών. Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας επιμένει ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν με σφαίρες εξ επαφής λίγες ώρες προτού τους εντοπίσουν οι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ κάλεσε και αυτός τον πρωθυπουργό να ολοκληρώσει την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς ώστε να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι όμηροι από τη Γάζα. Κάλεσε επίσης τον Νετανιάχου να μην επιμείνει άλλο στο θέμα του ελέγχου των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο.

Νωρίτερα σήμερα, σε μια φαινομενικά σκλήρυνση της στάσης της αμερικανικής κυβέρνησης απέναντι στον Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων από τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου ζήτησε «συγγνώμη» απόψε από τις οικογένειες των έξι Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας και ενταφιάστηκαν χθες: «Σας ζητώ συγγνώμη που δεν τους φέραμε πίσω ζωντανούς. Ήμασταν κοντά αλλά δεν τα καταφέρουμε», υποστήριξε.

Για τις “πιέσεις” των ΗΠΑ, ο Νετανιάχου είπε: «Η πίεση θα πρέπει να ασκηθεί στη Χαμάς και όχι στο Ισραήλ, ιδίως μετά τον θάνατο των ομήρων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx