Αρνήθηκε η ΠτΔ να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος

Αρνήθηκε η ΠτΔ να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών την επομένη του δημοψηφίσματος

Αρνητικά απάντησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο αίτημα της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου 2015. Εκείνο το Συμβούλιο έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος για τα μνημόνια, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Παρεμπιπτόντως, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε δηλώσει πρόσφατα ότι δεν θα στηρίξει για νέα θητεία την κ. Σακελλαροπούλου.

Το μόνο κόμμα που δεν συνυπέγραψε το κοινό  ανακοινωθέν τότε ήταν το ΚΚΕ, που και τώρα ήταν το μόνο κόμμα που στήριξε το αίτημα για δημοσιοποίηση αν και φέρεται να είχε πει αρχικά εντάξει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κ. Κωνσταντοπούλου στο αίτημά της είχε τονίσει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί για όσα συζητήθηκαν εκείνη τη μέρα, «πίσω από τις κλειστές πόρτες» καθώς τον αφορούν. Όταν το υπέβαλε τον περασμένο Ιούλιο, είπε: «Είχα την ευκαιρία σε αυτή τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να θέσω ένα ζήτημα που το θεωρώ πολύ σημαντικό και αυτό είναι να δοθούν, επιτέλους, στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 6 Ιουλίου 2015. Έχει ενδιαφέρον γιατί από τους πολιτικούς αρχηγούς που ήμασταν χθες, ο μοναδικός ο οποίος ήταν παρών το 2015 ήταν ο κ. Κουτσούμπας, ο οποίος είπε ότι και αυτός στηρίζει αυτό το αίτημα και το πιο ενδιαφέρον με τη χθεσινή σύνθεση ήταν ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις σε αυτό. Ο πρωθυπουργός είπε “εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση”. Η κ. Πρόεδρος επίσης δεν έφερε κάποια αντίρρηση, επιφυλάχθηκε να εξετάσει τη διαδικασία». Τελικά όμως, την απέρριψε

«Πρέπει να μάθουν οι πολίτες, πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε εκείνη τη μέρα, στις 6 Ιουλίου του 2015, την επομένη του δημοψηφίσματος, όταν ο ελληνικός λαός ψήφισε κατά 62% “όχι” στον εκβιασμό και με απαρχή το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό των ΠτΔ Παυλόπουλο, άρχισε μια διαδικασία καταπάτησης, ανατροπής της πολιτικής εντολής. Οι πολιτικοί αρχηγοί του τότε ίσως να μην ήθελαν τη δημοσιοποίηση αυτών των πρακτικών, όμως σήμερα (24/7) εκφράστηκαν όλοι θετικά” υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας όταν έθεσε το θέμα.

Η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει στην απορριπτική απάντησή της ότι «λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών».

Ειδικότερα, στην απάντηση της προς της πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας η κ. Σακελλαροπούλου αναφέρει: «Το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών συνιστά άτυπο όργανο, του οποίου η συγκρότηση και η λειτουργία δεν ρυθμίζεται από το Σύνταγμα ή τη νομοθεσία. Από τη φύση του οργάνου και το εθνικά κρίσιμο περιεχόμενο των συνομιλιών που λαμβάνουν χώρα, σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών και παρουσία στενού κύκλου προσώπων, συνάγεται ότι οι συνομιλίες αυτές είναι κατ’ αρχήν απόρρητες. Υπέρ αυτού συνηγορεί το ότι, όσες φορές συνεδρίασε το Συμβούλιο στο παρελθόν, ουδέποτε δόθηκαν στη δημοσιότητα πρακτικά. Εκδίδεται μόνο κοινό ανακοινωθέν.

»Τον χαρακτηρισμό των πρακτικών ως απορρήτων ενισχύουν, πέρα από την πρακτική, οι συναφείς διατάξεις. Ειδικότερα, συγγενής θεσμός του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπήρξε το Συμβούλιο της Δημοκρατίας του άρθρου 39 του Συντάγματος του 1975, το οποίο καταργήθηκε το 1986. Ο βραχύβιος κανονισμός του προέβλεπε ότι τα πρακτικά είναι απόρρητα. Το ίδιο ισχύει, για περίοδο τριάντα ετών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, για τα πρακτικά του Υπουργικού Συμβουλίου. Διαφορετική είναι η περίπτωση της δημοσίευσης των πρακτικών της σύσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους αρχηγούς των κομμάτων, η οποία ρητά προβλέπεται στο άρθρο 37 παρ.3 εδ. γ΄ του Συντάγματος. Και αυτό διότι η εν λόγω σύσκεψη αφορά αποκλειστικά την επιβεβαίωση της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις διερευνητικές εντολές και τον σχηματισμό Κυβέρνησης που θα διενεργήσει τις εκλογές.

»Ενόψει των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη αφενός την ευαίσθητη πολιτική διάσταση της επίμαχης συνεδρίασης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών της 6ης Ιουλίου του 2015 και αφετέρου τη μη πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος από τη συνεδρίαση αυτή, θεωρώ ότι δεν είναι δυνατή η δημοσίευση των σχετικών πρακτικών», καταλήγει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx