Άρθρα σε “Milliyet” και “Καθημερινή” για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Άρθρα σε “Milliyet” και “Καθημερινή” για τον ελληνοτουρκικό διάλογο

Άρθρα για την ελληνοτουρκική προσέγγιση “αντήλλαξαν”οι διευθυντής της “Καθημερινής”και  της “Milliyet” αντίστοιχα

Η τουρκική εφημερίδα «Milliyet» και η «Καθημερινή» φιλοξενούν αμοιβαία άρθρα των διευθυντών τους αναφορικά με την ελληνοτουρκική προσέγγιση, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο εφημερίδων στο φόρουμ εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης των δύο χωρών. Αυτή πραγματοποιήθηκε αρχικά στις 19 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη και ακολούθησε δεύτερη αντίστοιχη διοργάνωση που έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 11 και 12 Δεκεμβρίου.

Στο άρθρo του ο διευθυντή της «Καθημερινής», Αλέξης Παπαχελάς, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το 2024 ξεκινά με την Ελλάδα και την Τουρκία να εισέρχονται σε μια φάση ανάπτυξης των σχέσεών τους. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να είμαστε ισχυροί φίλοι, αλλά και “ισχυροί αντίπαλοι”», προσθέτοντας ότι «αφού είμαστε δέσμιοι της γεωγραφίας και μερικές φορές της Ιστορίας, η μοίρα μας είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη».

«Συμφωνήσαμε με τον Οζάι Σεντίρ να γράψουμε αυτά τα άρθρα και να δημιουργήσουμε έναν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά χρήσιμος σε μια πιθανή μελλοντική ελληνοτουρκική κρίση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου η παρεξήγηση ή η παρερμηνεία μιας δήλωσης ή μιας ενέργειας μάς έφερε αντιμέτωπους. Και σε αυτές τις καταστάσεις, ειδικά στην εποχή των “fake news”, δεν υπάρχει τίποτα πιο χρήσιμο από την άμεση επικοινωνία από δημοσιογράφους που μπορούν να “διαβάσουν” με ακρίβεια τι είναι αλήθεια και τι ψέμα». γράφει ο κ. Παπαχελάς.

Επίσης αναφέρει ότι στις συναντήσεις του με Τουρκους δημοσιογράφους συνειδητοποίσε, για παράδειγμα, «πόσο σημαντική είναι για το τουρκικό κοινό η εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας. Αυτή η κατάσταση μεταφράζεται ως μέρος του σχεδίου της γείτονος να πιέσει ασφυκτικά την Τουρκία. Αν και διαφωνώ κάθετα με αυτή την εκτίμηση, ήταν πολύ χρήσιμη όσον αφορά την ακρόαση και την κατανόηση του άλλου. Ελπίζω ότι οι συζητήσεις μας σε αυτές τις δημοσιογραφικές συναντήσεις να ήταν ωφέλιμες και για τους συνομιλητές μου και να κατάλαβαν πώς αντιλαμβάνονται αντίστοιχα στην ελληνική κοινωνία τις ενέργειες ή δηλώσεις που είναι αναθεωρητικές».

Καταλήγοντας, ο διευθυντής της «Καθημερινής» υπογραμμίζει ότι «μέσω της επικοινωνίας μπορούμε να συμβάλλουμε στην αμοιβαία κατανόηση και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, η οποία γειτνιάζει με τις μεγάλες κρίσεις που βιώνουμε. Εμείς οι δημοσιογράφοι έχουμε υποχρέωση να ερμηνεύουμε όσα συμβαίνουν και να περιγράφουμε τις εξελίξεις με ακρίβεια και χωρίς αυταπάτες. Χάρη στη μεταξύ μας επικοινωνία, μπορούμε να συμβάλλουμε στην αμοιβαία κατανόηση και σταθερότητα στην περιοχή μας, η οποία γειτνιάζει με τις μεγάλες κρίσεις που βιώνουμε. Εύχομαι στους αναγνώστες της Milliyet καλή και ειρηνική χρονιά!».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, γράφει για τις προοπτικές της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ένα άρθρο με τίτλο «Ένας Τούρκος, δύο Αθήνες». Εφιστά την προσοχή στις ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σημειώνει: «Τα σημεία όπου οι ζωές μας τέμνονται δεν είναι μόνο τα τραγούδια, δεν είναι μόνο το τζατζίκι ή ο μπακλαβάς. Ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός έχουν υποφέρει πολύ από στρατιωτικά πραξικοπήματα και κυβερνήσεις που υποστηρίζονται από τον στρατό. Τις πλήρωσαν πολύ ακριβά».

Ο Οζάι Σεντίρ σχολιάζει ότι «το χέρι πίσω από τα πραξικοπήματα στη δική μας πλευρά και το χέρι πίσω από τα πραξικοπήματα στη δική σας πλευρά ήταν πάντα το ίδιο. Ακόμη και αυτή η πληροφορία θα έπρεπε να μας λέει πολλά».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι