Αρχηγός ισραηλινού ΓΕΕΘΑ: “Σήμερα είναι περισσότερες πιθανότητες εμπλοκής στο βόρειο Ισραήλ”

Ισραηλινό αέριο στο Λίβανο – Συμφωνία απ' την πίσω πόρτα

Αυξάνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου και ο φόβος ότι θα ξεσπάσει πόλεμος και εκεί

Η πιθανότητα ενός πολέμου στο βόρειο Ισραήλ, στα σύνορα με τον Λίβανο, «εντός των προσεχών μηνών είναι σήμερα πολύ πιο μεγάλη από ό,τι ήταν στο παρελθόν», δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Χέρτζι Χαλεβί.

«Θα τον αρχίσουμε με πολλά πλεονεκτήματα έναντι του εχθρού», δήλωσε ο Χαλεβί σε εφέδρους που εκπαιδεύονται στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο όπου οι συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ είναι καθημερινές μετά την 7η Οκτωβρίου.

Ο στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι σημειώθηκαν νέες επιθέσεις από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον του Ισραήλ. «Σε αντίποινα, μαχητικά αεροσκάφη μας κατέστρεψαν υποδομές των τρομοκρατών στον νότιο Λίβανο«, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχιόνας της Χαμάς – συμμάχου της Χεζμπολάχ – ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε 20 ρουκέτες από τον νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ «σε αντίποινα για τις σφαγές στη Γάζα».

Με τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ να είναι καθημερινές στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε σήμερα από το Νταβός ότι μια “ολοκληρωτική σύγκρουση” μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν “πλήρης καταστροφή”.

Μετά την 7η Οκτωβρίου σημειώνονται καθημερινές ανταλλαγές πυρών στα σύνορα με τον Λίβανο, μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της. Σε διάστημα τριών και πλέον μηνών, περισσότεροι από 190 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο, ανάμεσά τους τουλάχιστον 141 μαχητές της Χεζμπολάχ και 22 άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Από ισραηλινής πλευράς, 15 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων εννέα στρατιώτες και έξι άμαχοι, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι