Αρχηγός Πυροσβεστικής: Οι αλλαγές για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών
21/03/2024Η ταχύτερη απόκριση στο πεδίο με περισσότερες δυνάμεις, η πρόληψη, η καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση και η άμεση κινητοποίηση των εναέριων μέσων αποτελούν ορισμένα από τα σημεία κλειδιά του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η ενδυνάμωση του μηχανισμού σε όλα τα επίπεδα ώστε «να έχουμε λιγότερες ενάρξεις πυρκαγιών, γρήγορη οριοθέτηση στις εκδηλωθείσες πυρκαγιές και προσέγγιση ολιστική στις μεγάλες πυρκαγιές», αποτελεί τη βασική επιδίωξη του νέου επιχειρησιακού δόγματος του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας.
Όσον αφορά την καταστολή, πλέον η αρχική κινητοποίηση από την έναρξη της πυρκαγιάς θα γίνεται με κατά τόπους δυο οχήματα και τα πλησιέστερα δασικά οχήματα. Θα είναι πάντα παρώην επιχειρησιακός αξιωματικός με τρίτο όχημα, κάτι που ως τώρα σπάνια γινόταν.
Ο αντιστράτηγος είπε ότι σε πολλές πυρκαγιές ξεκινούσε ένα όχημα να φτάσει στην πυρκαγιά για να δώσει την εικόνα στο κέντρο. Πλέον, ο κανόνας θα είναι δύο οχήματα κατ΄ελάχιστον σε κάθε έναρξη πυρκαγιάς. Σχετικά με τα εναέρια μέσα και τη διαχείρισή τους, όπως είπε ο κ. Βάγιας, έχουν προχωρήσει στην ανακατανομή τους στις κύριες βάσεις της επικράτειας με σκοπό την καλύτερη κάλυψη και την μείωση του χρόνου απόκρισης αλλά και την άμεση κινητοποίηση τους με την έναρξη των δασικών πυρκαγιών.
Αναφορικά με την πρόληψη και την ετοιμότητα των δυνάμεων πριν την έναρξη της επίμαχης περιόδου όπως είπε ο κ. Βάγιας, σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία έγινε επιμόρφωση αξιωματικών και στελεχών. Παράλληλα μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος εκπαιδεύτηκαν στην αξιοποίηση των χωματουργικών μηχανημάτων στο πεδίο, ενώ εκπαιδεύσεις στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος έγιναν με την Πολεμική Αεροπορία για την ασφάλεια και τον συντονισμό κώδικα επικοινωνίας κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
Παράλληλα, στο Κέντρο Επιχειρήσεων και στα 13 περιφερειακά κέντρα της χώρας, έχουν προγραμματιστεί ειδικά σεμινάρια για να γίνεται καλύτερος συντονισμός. Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στην εναέρια επιτήρηση τόσο με τη χρήση των εθνικών, όσο και με των ενοικιαζόμενων εναερίων μέσων. Αυτά θα προετοιμάζονται πριν από την εκδήλωση της πυρκαγιάς ανάλογα με το δείκτη επικινδυνότητας που αναμένεται για την επόμενη μέρα, ώστε να υπάρχει προγραμματισμός και να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη των επιτηρήσεων από αέρος.
Επιπλέον ο κ. Βάγιας αναφέρθηκε στις 10 νέες μονάδες ΕΜΟΔΕ (Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων) που δημιουργούνται, ανεβάζοντας τον αριθμό τους στις 16 συνολικά σε όλη την επικράτεια, ενώ υπογράμμισε ότι στις 10 απ’ αυτές θα υπάρχει ελικόπτερο για τη μεταφορά των ανδρών στο σημείο της πυρκαγιάς.
Παράλληλα, στο πλαίσιο της πρόληψης, αυστηροποιήθηκαν τα πρόστιμα καιοι ποινές. Αναφορικά με τους αναγκαίους καθαρισμούς, ο κ. Βάγιας αναφέρθηκε στη δημιουργία Ηλεκτρονικού Μητρώου Καθαρισμών Οικοπεδικών χώρων και προβλέπονται παράλληλοι έλεγχοι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε και στην ανάγκη στενότερης συνεργασίας με ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ για τον καθαρισμό των χώρων δικτύου υψηλής τάσης (ζώνες πυροπροστασίας) που διέρχονται μέσα από δασικές εκτάσεις.
«Δίνουμε προτεραιότητα σε επικίνδυνες και ευαίσθητες περιοχές προκειμένου να προηγηθούν στον καθαρισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάγιας ενώ συμπλήρωσε ότι με το υπουργείο Πολιτισμού έχουν προχωρήσει στην ανανέωση μνημονίου συνεργασίας όσον αφορά τους αρχαιολογικούς χώρους που αφορά καθαρισμούς, εκπαίδευση, ασκήσεις και όλα τα κατασταλτικά μέτρα για την αποφυγή και την αντιμετώπιση πυρκαγιών.