Άρχισαν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων στις ΗΠΑ
10/10/2025
Ο διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Ρας Βόουτ ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X ότι «ξεκίνησε η μείωση προσωπικού», δηλαδή η απόλυση ομοσπονδιακών υπαλλήλων εν μέσω της δημοσιονομικής παράλυσης του κράτους.
Η υπηρεσία του Γραφείου Προϋπολογισμού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «θα απολυθεί σημαντικός αριθμός» εργαζομένων, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς ή να διευκρινίσει ποιες υπηρεσίες θα επηρεαστούν. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι υπάλληλοί του έλαβαν ειδοποιήσεις απόλυσης, κάτι που αποτελεί «συνέπεια του “κλεισίματος” της κυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς», όπως υποστήριξε.
Από την ίδια υπηρεσία έγινε γνωστό ότι «οι υπάλληλοι που έλαβαν ειδοποιήσεις από το υπουργείο για την επικείμενη απόλυσή τους θεωρήθηκαν μη απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία των τμημάτων τους και το υπουργείο συνεχίζει να κλείνει τις σπάταλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έρχονται σε σύγκρουση με την ατζέντα της κυβέρνησης Τραμπ σε θέματα υγείας».
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απειλεί από την 1η Οκτωβρίου να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, λόγω του shutdown (την μη έγκριση του προϋπολογισμού) για το οποίο Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι επιρρίπτουν οι μεν στους δε την ευθύνη. Πάντως ο προϋπολογισμός δεν πέρασε επειδή τον απέρριψαν οι Δημοκρατικοί λόγω συγκεκριμένων αντιρρήσεών τους στο μεταναστευτικό και άλλα θέματα. Εξαιτίας της δημοσιονομικής παράλυσης έχουν τεθεί σε υποχρεωτική αργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε τομείς που δεν θεωρούνται απολύτως αναγκαίοι για τη λειτουργία της χώρας. Περίπου 2,3 εκατομμύρια δημόσιοι υπάλληλοι των ομοσπονδιακών υπηρεσιών δεν λαμβάνουν το μισθό τους, όπως συμβαίνει και με 1,3 εκατ. στρατιωτικούς.