Άρχισε η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – Απέλυσε τους δικηγόρους του ο κατηγορούμενος
08/09/2025
Ο άνδρας που κατηγορείται για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πέρυσι, σεο γήπεδο γκολφ στη Φλόριντα, απέλυσε τους δικηγόρους του και αποφάσισε να υπερασπιστεί μόνος του τον εαυτό του στη δίκη του που ξεκίνησε σήμερα.
Ο 59χρονος Ράιαν Ράουθ αντιμετωπίζει την ποινή των ισοβίων για την «απόπειρα δολοφονίας υποψηφίου προέδρου». Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, λίγες εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2024, ο Ράουθ είχε κρυφτεί έχοντας μαζί του ένα τουφέκι, στο ιδιόκτητο Διεθνές Κλαμπ Γκολφ του Ντόναλντ Τραμπ στο Γουέστ Παλμ Μπιτς, με σκοπό να πυροβολήσει τον τοτε υποψήφιο. Πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας τον εντόπισε να κρύβεται σε μια δενδροστοιχία και άνοιξε πυρ, αναγκάζοντάς τον να φύγει τρέχοντας, χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα.
Αυτή ήταν η δεύτερη απόπειρα σε βάρος του Τραμπ μέσα σε δύο μήνες. Στην πρώτη, ο ένοπλος σκοτώθηκε επί τόπου από αστυνομικούς. Ο Ράουθ δηλώνει αθώος σε όλες τις κατηγορίες. Η δίκη του στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Φορτ Πιρς ξεκίνησε σήμερα με την επιλογή των ενόρκων.
Ο Ράουθ, που ως εργαζόμενος αναλάμβανε κατασκευές στεγών, είναι πολιτικά ταγμένος υπέρ της Ουκρανίας και της Ταϊβάν και αμερικανικά μέσα εκτιμούν ότι θα μετατρέψει τη δίκη του σε φόρουμ παρουσίασης των πολιτικών απόψεών του. Ο Ράουθ έχει δηλώσει επίσης ότι ψήφισε τον Τραμπ στις εκλογές του 2016 αλλά στη συνέχεια απογοητεύτηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο. Σήμερα, η δικαστής Αϊλίν Κάνον απέρριψε κάποιες από τις ερωτήσεις που έθετε ο κατηγορούμενος στους υποψήφιους ενόρκους ως «άσχετες με τη διαδικασία» αφού περιλάμβαναν ερωτήματα σχετικά με τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές στα πανεπιστήμια και την κατάληψη της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ. Στις δίκες με ενόρκους στις ΗΠΑ τόσο η υπεράσπιση (εν προκειμένω ο ίδιος ο Ράουθ) όσο και η πολιτική αγωγή έχουν δικαίωμα να απορρίψουν έναν ορισμένο αριθμό ενόρκων ως προκατειλημμένους.