Άρχισε μετ΄ εμποδίων η οριοθέτηση συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Άρχισε μετ΄ εμποδίων η οριοθέτηση συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν την οριοθέτηση των συνόρων τους, μετά από ένα πόλεμο που άρχισε το 1918, είχε ένα μεγάλο διάλειμμα όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ και ξανάρχισε το 1990. Κράτησε με διαλείμματα 30 χρόνια και έληξε με την ήττα της Αρμενίας και την απώλεια του Αρτσάχ ή Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως ομάδες εμπειρογνωμόνων προχωρούν σε «αποσαφήνιση των συντεταγμένων στη βάση γεωδαιτικής μελέτης». Και το υπουργείο Εσωτερικών της Αρμενίας επιβεβαίωσε ότι «άρχισαν οι εργασίες οριοθέτησης των συνόρων». Απέκλεισε από πλευράς τη μεταβίβαση οποιουδήποτε τμήματος του κυρίαρχου εδάφους της Αρμενίας στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας.

Ομως εδώ και πάνω από ένα μήνα οι Αζέροι είχαν θέσει ως προϋπόθεση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και για την οριοθέτηση των συνόρων, «την παράδοση τεσσάρων χωριών που είχαν υπό την κατοχή τους οι Αρμένιοι».

Οι Αρμένιοι ξεσηκώθηκαν, αλλά ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν επισκέφθηκε τα συγκεκριμένα χωριά και δήλωσε στους κατοίκους ότι αν τους υπερασπιζόταν η Αρμενία, θα ξανάρχιζε ο πόλεμος. Τους είπε ότι τα εδάφη αυτά θα αποδοθούν αναγκαστικά στο Αζερμπαϊτζάν. Έγιναν μάλιστα τότε και περίπου 200 προσαγωγές μελών παραστρατιωτικών οργανώσεων της Αρμενίας που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να υπερασπιστούν τα τέσσερα χωριά.

Οι κοινότητες αυτές είχαν καταληφθεί από την Αρμενία στον πρώτο πόλεμο του 1990, που ήταν και νικηφόρος για εκείνη, όμως όλα άλλαξαν με τα τουρκικά drones του Αζερμπαϊτζάν, που κατέλαβε σχεδόν αστραπιαία τον περασμένο Σεπτέμβρη το Ναγκόρνο Καραμπάχ -ή Αρτσάχ για τους Αρμένιους. Οι Αζέροι νίκησαν κατά κράτος και ο στρατός των Αρμενίων στην μέχρι τότε αυτόνομη Δημοκρατία του Αρτσάχ, αφοπλίσθηκε. Άρχισε τότε η μαζική έξοδος των Αρμενίων από την περιοχή.

Διαδηλώσεις

Χθες, Δευτέρα, Αρμένιοι διαδηλωτές απέκλεισαν τον οδικό άξονα που συνδέει την Αρμενία με τη Γεωργία. Επιχείρησαν επίσης να εμποδίσουν επιχειρήσεις άρσης ναρκοπεδίου. Σήμερα νέες διαμαρτυρίες ξέσπασαν στην Αρμενία, κυρίως κοντά στη λίμνη Σεβάν και στην πόλη Νογεμπεριάν.

Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο αντίπαλες χώρες είχαν δηλώσει ότι σκοπεύουν να οριοθετήσουν το σύνορό τους με βάση χάρτες που χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Όμως στα χρόνια της ΕΣΣΔ το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν αυτόνομη περιοχή και οι διαμάχες είχαν παύσει. Με την διάλυση της ΕΣΣΔ οι συγκρούσεις άρχισαν ξανά, και οι Αρμένιοι σημείωναν νίκες παρά την στήριξη του Αζερμπαϊτζάν και από την Τουρκία. Εντούτοις η πλάστιγγα έγειρε πέρσι λόγω των τουρκικών drones και άλλων παραγόντων υπέρ των Αζέρων.

Προς επίλυση είναι το ζήτημα του πώς θα κάνουν χρήση των χαρτών της σοβιετικής εποχής, αφού τότε η περιοχή ήταν αυτόνομη. Το Αζερμπαϊτζάν αποκλείεται να δώσει αυτονομία και ήδη έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους χιλιάδες Αρμένιοι, με αποτέλεσμα πλέον να έχει αλλάξει και η πληθυσμιακή σύσταση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι