Αρχίζει η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Αρχίζει η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Υλοποιείται η κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ

Σε φάση κατασκευής μπαίνει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, είπε ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, κατά την ομιλία του σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο περίπτερο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην COP 28 που λαμβάνει χώρα στο Ντουμπάι. Θα κατασκευαστεί από τη νεοσυσταθείσα εταιρεία ειδικού σκοπού Great Sea Interconnector, θυγατρική του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Στο πλαίσιο της παρουσίασης του ΑΔΜΗΕ και των μεγάλων έργων διεθνών διασυνδέσεων που έχει δρομολογήσει, ο πρόεδρός του ανέφερε ότι ο ΑΔΜΗΕ είναι ο νέος φορέας υλοποιεί με θυγατρική του το έργο, διαδεχόμενος την εταιρεία EuroAsia Interconnector η οποία έφθασε το σχέδιο στο ώριμο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Προ ημερών υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τον EuroAsia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ. Η συμφωνία αφορά στη μεταβίβαση -μεταξύ άλλων- της επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το μηχανισμό Connecting Europe Facility της ΕΕ. Ο ΑΔΜΗΕ καθίσταται πλέον ο νέος αντισυμβαλλόμενος της εταιρείας Nexans στην σύμβαση για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ έκανε επίσης ειδική μνεία και στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), που προωθεί η Elica SA του Ομίλου Κοπελούζου, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ. Το GREGY μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εκμετάλλευση του πράσινου δυναμικού της Αιγύπτου, προκειμένου η Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της και να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση».

Επίσης, αναφέρθηκε και στις σημαντικές συνέργειες που αναπτύσσονται με το Great Sea Interconnector και το GREGY, με ένα άλλο μεγάλο έργο που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, την ηλεκτρική σύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας Green Aegean Interconnector.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx