Αρχίζει η ψηφοφορία στη Γαλλία για τον πρώτο γύρο
30/06/2024Η Γαλλία ψηφίζει σήμερα (από τις 9 π.μ. ώρα Ελλάδας και 8 π.μ. τοπική) για τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προκήρυξε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις δραματικές απώλειες που υπέστη η παράταξή του στις ευρωεκλογές. Τα αποτελέσματα θα αποσαφηνιστούν πάντως μετά και τον δεύτερο γύρο της 7ης Ιουλίου.
«Αν το στοίχημά του αποδώσει, θα μείνει στην ιστορία ως ένας λαμπρός στρατηγός» δήλωσε στο CNN ο Κέβιν Αρσενό, πολιτικός επιστήμονας στο πανεπιστήμιο Sciences Po στο Παρίσι. «Αν όχι, νομίζω ότι θα μείνει στην ιστορία ως κάποιος που ουσιαστικά ανατίναξε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα στη Γαλλία και έριξε μια χειροβομβίδα στους θεσμούς της Πέμπτης Δημοκρατίας».
Στην κάλπη οι Γάλλοι ψηφίζουν για τη νέα Εθνοσυνέλευση, την επονομαζόμενη και «Κάτω Βουλή» του Γαλλικού Κοινοβουλίου. Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας έχει 577 έδρες, μία για κάθε εκλογική της περιφέρεια. Για την απόλυτη πλειοψηφία ένα κόμμα χρειάζεται 289 έδρες. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, η συμμαχία του Μακρόν είχε μόνο 250 έδρες και έτσι χρειαζόταν την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει νόμους.
Εάν ένας υποψήφιος κερδίσει την πλειοψηφία στην πρώτη ψηφοφορία σε ποσοστό συμμετοχής 25%, κερδίζει την έδρα. Αλλά οι περισσότερες περιφέρειες οδηγούνται σε δεύτερο γύρο την επόμενη Κυριακή. Μόνο όσοι έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά δίνεται μάχη μεταξύ δύο υποψηφίων, αλλά μερικές φορές και μεταξύ περισσοτέρων. Ορισμένοι υποψήφιοι μπορεί να αποχωρήσουν για να δώσουν σε συμμάχους τους περισσότερες πιθανότητες νίκης στο δεύτερο γύρο.
Η Εθνοσυνέλευση είναι υπεύθυνη για τη θέσπιση νόμων – από τις συντάξεις και τη φορολογία μέχρι τη μετανάστευση και την εκπαίδευση, ενώ ο πρόεδρος καθορίζει την εξωτερική, ευρωπαϊκή και αμυντική πολιτική της χώρας.
Με το κόμμα του Μακρόν να είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις και με τρία χρόνια να απομένουν για την προεδρική του θητεία, θα χρειαστεί να διορίσει πρωθυπουργό από κόμμα της αντιπολίτευσης – σε μια ρύθμιση γνωστή ως «συγκατοίκηση». Αυτό σημαινει ότι ο Μακρόν ενδεχομένως να αναγκαστεί να συνυπάρξει με πρωθυπουργό τον 28χρονο Ζορντάν Μπαρντελά της Εθνικής Συσπείρωσης. Οι υπουργοί της κυβέρνησης διορίζονται από τον πρόεδρο αλλά με προτάσεις του πρωθυπουργού.
Ο Μπαρντελά επελέγη από τη Λε Πεν για να ηγηθεί του κόμματος το 2022, τερματίζοντας μια 50ετή κυριαρχία της οικογένειας Λε Πεν. Ειναι μοναχοπαίδι που μεγάλωσε σε ένα προάστιο της εργατικής τάξης στο Παρίσι, κατετάγη στο ναυτικό όταν ήταν 16 ετών και φοίτησε για λίγο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, αλλά το εγκατέλειψε.
Στην αριστερά, τέσσερις ημέρες μετά την προκήρυξη των εκλογών από τον Μακρόν, πολλά κόμματα ενώθηκαν για να σχηματίσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ώστε να μη νικήσει η Λε Πεν.
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο περιλαμβάνει τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές, τους Οικολόγους και το κίνημα Place Publique.
Ο Μπαρντελά απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει γαλλικό στρατιωτικό εξοπλισμό για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας. Σε αυτή την περίπτωση δεν ειναι σαφές αν θα υπερισχύσει η απόφαση του Μπαρντέλα ή του Μακρόν.
Το σύστημα των δύο γύρων καθιστά τις προβλέψεις δύσκολες. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ένα κοινοβούλιο, με σχετική πλειοψηφία για την Εθνική Συσπείρωση (RN). Ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι το κόμμα του θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνο αν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Τότε ο Μακρόν ίσως χρειαστεί να αναζητήσει έναν πρωθυπουργό στην αριστερά. Η Γαλλία μπορεί να χρειαστεί να επιλέξει πιθανόν και μια “τεχνοκρατική” κυβέρνηση, που όμως δεν θα αρέσει ιδιαίτερα στους ψηφοφόρους.
Πηγή:CNN