Αρχίζει το Πατρινό καρναβάλι

Αρχίζει το Πατρινό καρναβάλι

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Γεωργίου

«Πλήθος συγκινήσεων και πολλές δόσεις χαράς στη μεγαλύτερη καρναβαλική περίοδο εδώ και πολλά χρόνια, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Μαρτίου», υπόσχεται η Πάτρα, όπου ανακοινώθηκε το φετινό θέμα του πατρινού καρναβαλιού.

Η κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας (ΚΕΔΗΠ) ανακοίνωσε ότι το θέμα είναι «Τι κι αν μας “μπριζώνουν”; Τα όνειρά μας συνεχίζουν να μας ψηλώνουν. Be Unplugged! λοιπόν».

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου «το καρναβάλι, είναι διαχρονικά μια γιορτή χαράς και ως τέτοια θα την αντιμετωπίσουμε και φέτος, χωρίς να ξεχνάμε στιγμή ότι οι εκδηλώσεις μας διεξάγονται σε συνθήκες πολέμου, σε ένα πολύ δύσκολο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Ένας πόλεμος που επεκτείνεται και μας απειλεί. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε, επίσης, την επίθεση που γίνεται στο λαϊκό εισόδημα.

»Η δύσκολη αυτή κατάσταση, δεν είναι άσχετη με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Άλλωστε, ανέκαθεν, το Καρναβάλι, μέσω της σάτιρας και της διάθεσης ανατροπής που το χαρακτηρίζουν, μιλάει με έναν άλλο, εναλλακτικό τρόπο, ακριβώς για όσα μας προβληματίζουν, για τα κακώς κείμενα. Βάζει στο στόχαστρο την εξουσία και τη στηλιτεύει, απ΄ την πλευρά του λαού, των εργαζομένων, της νεολαίας. Θα διασκεδάσουμε, θα χορέψουμε, θα τραγουδήσουμε και θα πάρουμε θάρρος για να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, να τη χαιρόμαστε και να αγωνιζόμαστε να τη βελτιώσουμε».

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν από αύριο, αφού «θα βγει στους δρόμους της Πάτρας η τελάλισσα, Μαρία Αγουρίδη, μαζί με το μουσικό άρμα, για να μεταφέρει στην πόλη το ελπιδοφόρο μήνυμα της έναρξης. Το πρωί του Σαββάτου θα παραδοθεί στον δήμαρχο το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού, αφού θα έχει προηγηθεί η πομπή, στην οποία θα συμμετέχουν το συγκρότημα κρουστών «Ritmo Loco Street Band», οι «X-Saltibagos», τα καρναβαλικά ποδήλατα , η βασίλισσα του πατρινού καρναβαλιού, η τελάλισσα με το μουσικό άρμα και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και καρναβαλιστές.

Την εκδήλωση θα σφραγίζει το καθιερωμένο έθιμο του σοκολατοπόλεμου από τον δήμαρχο με τους «Σοκολατορίχτες», τις «Σοκολατοδρομίες», τις «Σοκολατομανίες», τις «Σοκολατομαχίες» και τους «Σοκολατοπαίχτες».

Στις 6:00 το απόγευμα του Σαββάτου θα ξεκινήσει πάρτι στην πλατεία Γεωργίου, ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 8:00μ.μ., ο θίασος θεατρικού δρώμενου (θέατρο δρόμου Helix) με την Baroque παρέλαση θα αναχωρήσει από το δημαρχείο. Η Baroque παρέλαση «είναι μια δράση με τη μορφή νυχτερινής παρέλασης, ιδιαίτερα εντυπωσιακή, επικοινωνιακή και ταιριαστή με το πνεύμα της καρναβαλικής γιορτής».

Σε αυτή θα συμμετέχουν δέκα ηθοποιοί και τρεις μουσικοί με κρουστά. Επίσης, ψηλά ξυλοπόδαρα με αναρτήσεις, τεράστιες φούστες και εντυπωσιακά κοστούμια διαφορετικών χρωμάτων, ακροβάτες, ζογκλέρ με φωτιές, και Αρλεκίνοι θα συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα.

Ακόμη η τελετή έναρξης θα περιλαμβάνει μία δίωρη συναυλία με την Πέννυ Μπαλτατζή, ενώ παρουσιαστές της τελετής έναρξης θα είναι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί, Βάσω Καλοκαιρινού και Αλέξανδρος Μπίστας.

Δεν θα μπορούσε να λείπει το ιστορικό παιχνίδι του ‘Κρυμμένου Θησαυρού’ που φέτος συμπληρώνει 59 χρόνια ζωής, ενώ στις οθόνες θα προβάλλονται γραφικά βίντεο με αρχειακό υλικό από στιγμές του πατρινού καρναβαλιού από το αρχείο της πόλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι