Αρχίζουν κοινή άσκηση κινεζικά, ρωσικά και ιρανικά πλοία στον βόρειο Ινδικό

Αρχίζουν κοινή άσκηση κινεζικά, ρωσικά και ιρανικά πλοία στον βόρειο Ινδικό

Κινεζικά και ρωσικά πλοία προσέγγισαν τον Περσικό Κόλπο προκειμένου να συμμετάσχουν σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Ιράν, στην άσκηση “Maritime Security Belt 2024”. όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Τα γυμνάσια αρχίζουν στη Θάλασσα της Αραβίας, στον κόλπο του Ομάν και θα ειναι πενθήμερης διάρκειας.

Όπως ανακοίνωσε ο Ιρανός υποναύαρχος Μοσταφά Τατζοντινί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους διοικητές των ρωσικών και κινεζικών μονάδων, η Κίνα ανέπτυξε το αντιτορπιλικό εκτόξευσης πυραύλων Urumqi, τη φρεγάτα εκτόξευσης πυραύλων Linyi και το πλοίο ανεφοδιασμού Dongpinghu. Η Ρωσία δήλωσε ότι ένα απόσπασμα πλοίων του στόλου του Ειρηνικού, με επικεφαλής το καταδρομικό Varyag (Βάριαγκ, Βάραγγοι), έφθασε χθες, Δευτέρα, στο λιμάνι Τσαμπαχάρ, στο νοτιοανατολικό Ιράν.

Και  οι τρεις χώρες ανέφεραν ότι τα γυμνάσια έχουν σκοπό να διασφαλίσουν από κοινού την περιφερειακή ασφάλεια αλλά και τη ναυτιλιακή οικονομική δραστηριότητα, έναντι πειρατών.

Με το ίδιο σκεφτικό είχαν οργανώσει κοινή άσκηση και πέρσι το Μάρτιο στην ίδια περιοχή. Πέρσι όμως δεν περιέπλεαν εκεί δεκαπέντε αμερικανικά, βρετανικά και ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία για το πρόβλημα με τους Χούθι στην Ερυθρά.

Μεταξύ των ρωσικών πλοίων είναι και η φρεγάτα “Στρατάρχης Σαποσνίκοφ”. Το Ιράν μετέχει με δέκα πολεμικά. Ηδη από χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Varyag ήδη έφθασε στο Τσαμπαχάρ. Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας θα μετέχουν ως παρατηρητές αντιπροσωπείες από το Πολεμικό Ναυτικό του Πακιστάν, του Καζακστάν, του Αζερμπάϊτζάν, του Ομάν, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής.

Πηγές: INRA, ΤASS και ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι