Ασαφής ακόμα η Τουρκία για τα Στενά

Νέα φραστική επίθεση Τσαβούσογλου - Έωλες οι τουρκικές αιτιάσεις λέει η Αθήνα,

Ασαφής για την ώρα η επίσημη στάση της Τουρκίας για το τι τελικά θα πράξει για τα Στενά, αν θα τα κλείσει ή όχι, καθώς η Ουκρανία έχει επισήμως υποβάλλει αίτημα για κλείσιμο τους λόγω της εισβολής της Ρωσίας και των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών.  Η δήλωση λίγο νωρίτερα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών πως «η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο», επέτεινε την σύγχυση καθώς δεν είπε καθαρά αν θα κλείσουν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στο CNN TÜRK, και αναφερόμενος στο θέμα της Συνθήκης του Μοντρέ και του καθεστώτος των Στενών είπε πως «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε πόλεμο. Θα εφαρμόσουμε τις προβλέψεις της Συνθήκης του Μοντρέ, με διαφάνεια». Είπε, επίσης, ότι τα ρωσικά πολεμικά πλοία που επιστρέφουν στις βάσεις τους στη Μαύρη Θάλασσα δεν πρέπει να συμμετάσχουν στον πόλεμο.

Να σημειωθεί ότι σε ανάρτηση του χθες στο twitter ο Ουκρανός Πρόεδρος μετά την συνομιλία που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν, μεταξύ  άλλων ανέφερε πως  «η απαγόρευση της διέλευσης πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα και η σημαντική στρατιωτική και ανθρωπιστική υποστήριξη στην Ουκρανία είναι σήμερα εξαιρετικά σημαντικές» , ευχαριστώντας ταυτόχρονα τον Τούρκο Πρόεδρο. Το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών στη συνέχεια με μια διαρροή προς τα ΜΜΕ υποστήριζε ότι τα Στενά δεν είναι κλειστά για τα ρωσικά πλοία, ανέφερε ωστόσο ότι «δεν ελήφθη οριστική απόφαση».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι