Άσκηση ετοιμότητας για σεισμό 7,2 Ρίχτερ στην Κρήτη – Προβληματισμός για Αθήνα

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου

Στις 22 και 23 του μήνα θα γίνει στην Κρήτη Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού με την κωδική ονομασία «ΜΙΝΩΑΣ 2024». Στην άσκηση εμπλέκονται Πυροσβεστική Υπηρεσία, ΕΛΑΣ, ΕΚΑΒ, Περιφέρεια Κρήτης, Δήμοι και εθελοντές. Φυσικά εμπλέκονται και όλοι οι πολίτες.

Αν και πολλοί επιθυμούν να γίνει παρόμοια άσκηση στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ειδικά η  πρωτεύουσα φαίνεται πως συνιστά γόρδιο δεσμό τον οποίο κανείς δεν επιλύει ή έστω αναλύει επακριβώς. Στην Αττική έχουν γίνει κατά καιρούς περιορισμένες ασκήσεις σε μικρή ακτίνα και περιλαμβάνουν συνήθως μόνον υπηρεσιακούς παράγοντες ή μερικά σχολεία και μετρημένες δημόσιες υπηρεσίες.

Συζητείται όμως και το ενδεχόμενο να γίνει μια συνολική “πρόβα” και στην Αθήνα, όχι μόνον για το ενδεχόμενο σεισμού, αλλά ίσως και για άλλες απειλές. Οι περισσότεροι αρμόδιοι επικαλούνται -για την αποφυγή αυτής της άσκησης στην πρωτεύουσα- ότι σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη πόλη με άγνωστο αριθμό λειτουργικών καταφυγίων, κάθε άσκηση τέτοιου μεγέθους θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια τραυματισμούς. Πιθανόν η άσκηση στην Κρήτη να είναι πρόβα τζενεράλε για άσκηση και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Στο πλαίσιο της άσκησης στην Κρήτη σε όλους τους κατοίκους των δήμων και τους επισκέπτες θα σταλούν μηνύματα από το 112 (στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα), τα οποία θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη της άσκησης σεισμού. Το μήνυμα του 112  στις 22 Απριλίου θα είναι το εξής:

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ -22/04/2024 – ΩΡΑ 10:30 – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024». ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION – 22/04/2024- TIME 10:30 – A strong earthquake in the Regional Units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Την 23 Απριλίου 2024 θα αποσταλούν δύο μηνύματα 112 προς όλη την Κρήτη, με το ακόλουθο περιεχόμενο:

Α. «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 23/04/2024 – ΩΡΑ 10:40 – Πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή σε όλη τη Κρήτη. Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ» – «EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION -23/04/2024 – TIME 10:30 – A very strong earthquake was felt throughout Crete. Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Β. «ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – 23/04/2024 – ΩΡΑ …. Σεισμός μεγέθους 7,2 σημειώθηκε με επίκεντρο 30 χλμ. βόρεια του Ηρακλείου. Κίνδυνος πιθανής εκδήλωσης τσουνάμι στην περιοχή σας. Απομακρυνθείτε άμεσα από τις ακτές. Ακολουθείστε τις οδηγίες των τοπικών αρχών. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ». -«EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY OF CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION -23/04/2024 – TIME…. A magnitude 7.2 earthquake occurred with an epicenter 30 km north of Heraklion. Risk of a possible tsunami in your area. Move immediately away from the shores. Please follow the instructions of the local authorities. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE».

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή των Χανίων, τη Δευτέρα 22/4 οι ακόλουθες Υπηρεσίες του Δήμου, που σχετίζονται με την άσκηση, θα παραμείνουν κλειστές για το κοινό από τις 10.00 έως τις 11.00. Αυτές είναι οι υπηρεσίες κεντρικού Δημοτικού Μεγάρου (Κυδωνίας 29), οι υπηρεσίες Μεγάρου Πάνθεον, οι υπηρεσίες Γρηγορίου Ε, η υπηρεσία Δόμησης, ΔΕΥΑΧ, ΚΕΠ Πλατείας Ελευθερίας (Δικαστηρίων).

Η δημοτική αρχή σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Στο πλαίσιο αποφυγής παρερμηνείας, σύγχυσης, πανικού και αντίδρασης ανάλογης ενός πραγματικού συμβάντος σεισμού παρακαλούνται τα ΜΜΕ, οι συμπολίτες μας και οι επισκέπτες να παραμείνουν ψύχραιμοι. Με την ευκαιρία της άσκησης όλοι οι δημότες μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα του Δήμου και ειδικότερα στον σύνδεσμο https://www.chania.gr/ta-chania-mou/polprostasia/politikh-prostasia.html για τους χώρους καταφυγής πληθυσμού μετά από σεισμό, οι οποίοι έχουν καθορισθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΟΑΣΠ.

»Επιπλέον στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων θα αναρτηθούν αναλυτικές οδηγίες διεξαγωγής της άσκησης, καθώς και άλλες πληροφορίες σχετικές με την πολιτική προστασία. Οποιαδήποτε νεότερη πληροφορία προκύπτει θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Δήμου», αναφέρει η δημοτική Αρχή.

Η δημοτική Αρχή Ρεθύμνης, αναφέρει ότι η άσκηση συντονίζεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και στόχος της είναι να ελεγχθούν στην πράξη τα υφιστάμενα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και επιπτώσεων από έναν ισχυρό σεισμό στην Περιφέρεια Κρήτης.

«Στόχος είναι η άσκηση των εμπλεκομένων φορέων, χωρίς ωστόσο να διαταραχθεί η κοινωνική – οικονομική ζωή της πόλεως, για αυτό το λόγο παρακαλούνται οι πολίτες του Ρεθύμνου όπως ενημερωθούν, και όπως ενημερώσουν σχετικά τους οικείους τους προκαταβολικά, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναστάτωση και πανικός”, επισημαίνουν από το δήμο στο Ρέθυμνο.

Σε αντίστοιχο μήνυμα του ο Δήμος Kισσάμου στα Χανιά, γνωστοποιεί πως η άσκηση θα περιλαμβάνει: “Εκκένωση των σχολείων όλων των σχολικών βαθμίδων. Εκκένωση δημοσίων Φορέων/Υπηρεσιών (Δήμοι, Κοινότητες, Νοσοκομεία, Μουσεία/Αρχαιολογικοί χώροι κ.λπ.). Εκκένωση ιδιωτικών εγκαταστάσεων (επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, βιομηχανικές εγκαταστάσεις κ.λπ.) και εκκένωση οικισμών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι