Έκτακτα αστυνομικά μέτρα στην ΕΕ – Κίνδυνο επιθέσεων επισημαίνει η Γιόχανσον

Αστυνομικά μέτρα για τα Χριστούγεννα στην ΕΕ – Κίνδυνο επιθέσεων βλέπει η Γιόχανσον,

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντιμέτωπη αυτή την περίοδο με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων λόγω του πολέμου στη Γάζα, προειδοποίησε η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον.

«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», σχολίασε η Γιόχανσον προσερχόμενη σε συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η επίτροπος αναφέρθηκε στην επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε το Σάββατο στο Παρίσι, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Γερμανός τουρίστας και τραυματίστηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, αλλά και σε προηγούμενα περιστατικά. Η Γιόχανσον επεσήμανε ότι «θα διατεθούν επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για την προστασία, για παράδειγμα, των χώρων λατρείας».

Στη Γαλλία ο προβληματισμός αλλά και η δημόσια αντιπαράθεση συνεχίζονται για την επίθεση του ισλαμιστή με μαχαίρι κοντά στον Πύργο του Άιφελ το βράδυ του Σαββάτου. H ακροδεξιά βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση ζητώντας ακραία μέτρα ασφάλειας και φρούρησης.  Ένταση προκλήθηκε και στην ψυχιατρική κοινότητα μετά τις κατηγορίες του υπουργού Εσωτερικών για αποτυχία στην αξιολόγηση των περιστατικών όπως του δράστη.

Αντιπαράθεση στη Γαλλία

«Είναι λίγο δυνατός καφές οι δηλώσεις του Ζεράλντ Νταρμανέν», δήλωσε ο Μισέλ Τριανταφύλλου, πρόεδρος της Ένωσης Ψυχιάτρων του Δημοσίου στη Le Monde και πρόσθεσε: «Η συσχέτιση των ψυχιατρικών διαταραχών με τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων είναι τουλάχιστον επικίνδυνη, για να μην πω δημαγωγική». Σημειωτέον ότι ο Νταρμανέν ήταν υπουργός Εσωτερικών και στις προηγούμενες κυβερνήσεις Μακρόν.

Επί του παρόντος, η ψυχιατρική περίθαλψη χωρίς συναίνεση είναι δυνατή κατόπιν αιτήματος του νομάρχη σε σχέση με σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης, «εάν ένας ιατρικός εμπειρογνώμονας έχει εκδώσει την εντολή για περίθαλψη και εάν μια ψυχική παθολογία απαιτεί φροντίδα», δήλωσε ο Michel David, πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ψυχιατρικής κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών.

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα για την ασφάλεια στην Ευρώπη υπό το φως των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία. Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνεται επίσης η ζώνη ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν και η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και μετανάστευσης. Το μεταναστευτικό και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας θα τεθούν στην Σύνοδο Κορυφής, στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί και το μνημόνιο συνεργασίας που θα συμφωνήσουν Ελλάδα-Τουρκία, στο μεθαυριανό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι