Αθώοι κατά πλειοψηφία οι υπεύθυνοι γηροκομείου για 28 θανάτους επί COVID

Αθώοι κατά πλειοψηφία οι υπεύθυνοι γηροκομείου για 28 θανάτους επί COVID

Αθώοι κρίθηκαν οι δύο υπεύθυνοι του γηροκομείου στη Θεσσαλονίκη, όπου τον Αύγουστο του 2020 είχε εκδηλωθεί συρροή κρουσμάτων της Covid-19, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 28 ηλικιωμένοι από επιπλοκές συνδεόμενες με τον κορονοϊό. Το βασικό σκεφτικό της αθώωσης ήταν πως κατά τη γνώμη της εισαγγελέως έδρας αλλά εν τέλει, και των δικαστών και των ενόρκων πολιτών, τα περισσότερα μέτρα που παραβιάσθηκαν δεν είχαν τεθεί από την πολιτεία ως υποχρεωτικό κατά την επίμαχη περίοδο.

Ύστερα από πολυήμερη αποδεικτική διαδικασία και την εξέταση δεκάδων μαρτύρων, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης, κατά πλειοψηφία (6-1), αθώωσε τους κατηγορούμενους για την πράξη της παραβίασης μέτρων για την πρόληψη ασθενειών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Στο εδώλιο του Κακουργιοδικείου βρέθηκαν τα δυο αδέλφια που διαχειρίζονταν το γηροκομείο, ο ένας ως υπεύθυνος σε επιστημονικά θέματα και η αδελφή του ως υπεύθυνη για διοικητικά ζητήματα. Στις απολογίες τους, τόσο κατά το στάδιο της ανάκρισης όσο και ενώπιον του δικαστηρίου, αρνήθηκαν την εις βάρος τους αποδιδόμενη κατηγορία.

Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται με εισαγγελική εντολή από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας που επί ενάμισι χρόνο μελέτησε τις συνθήκες λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων.

Το παραπεμπτικό βούλευμα στηρίχθηκε στα συμπεράσματα των επιθεωρητών της Αρχής και αναφερόταν σε σειρά παραβιάσεων των μέτρων πρόληψης κατά της διασποράς του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών ήταν ότι οι περθαλπόμενοι ήταν υπεράριθμοι, ότι δεν τηρήθηκαν οι δέουσες αποστάσεις στα δωμάτια των ηλικιωμένων και στους κοινόχρηστους χώρους, ότι δεν γίνονταν προληπτικά τεστ μοριακής ανίχνευσης του ιού για την έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων, δεν γινόταν διαχωρισμός των αποβλήτων κ.ά.

Στην πρότασή της, η οποία έγινε δεκτή από το δικαστήριο, η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε ότι έγινε προσπάθεια από τους κατηγορούμενους να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο για την αποτροπή μετάδοσης του κορονοϊού, τονίζοντας ότι λάμβαναν μέτρα πιο αποτελεσματικά και από αυτά που προβλέπονταν.

Η εισαγγελέας, αναλύοντας το κατηγορητήριο και σχολιάζοντας ένα προς ένα τα πέντε μέτρα πρόληψης που αυτό καταλόγιζε στους κατηγορουμένους, ανέφερε ότι για τα τρία από τα μέτρα αυτά δεν υπήρχε κατά το επίδικο διάστημα ρητή υποχρέωση τήρησής τους με αντίστοιχες αποφάσεις των αρμόδιων υγειονομικών Αρχών. Για τα άλλα δύο μέτρα είπε ότι το ένα εφαρμόστηκε και το άλλο τηρήθηκε ημιτελώς, χωρίς όμως αυτό να ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι