Αύριο το “Φόρουμ Φιλίας” στην Αθήνα ως “γέφυρα” Ευρώπης και Αραβικού κόσμου
10/02/2021Αύριο γίνεται το «Φόρουμ Φιλίας» στο Hilton της Αθήνας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και αποτελεί, σύμφωνα με όσα αναφέρουν διπλωματικές πηγές, το επιστέγασμα ενός διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο έχει επιδοθεί το Υπουργείο Εξωτερικών εδώ και μήνες.
Ιορδανια, γαλλία, ιράκ
Καταβλήθηκε προσπάθεια να συμμετάσχει από τη Ευρώπη η Γαλλία αλλά και από την Μέση Ανατολή το Ιράκ και η Ιορδανία. Από γεωπολιτικής σημασίας συγκρατούνται τρία σημεία σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το πρώτο είναι «η συμμετοχή αραβικών χώρων της Μεσογείου, αλλά και του Κόλπου για πρώτη φορά στο ίδιο σχήμα μαζί με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρότι υπάρχουν διάφορα περιφερειακά σχήματα, στο σύνολό τους αυτά κάνουν μια διαφοροποίηση μεταξύ των Μεσογειακών χωρών και των χωρών του Κόλπου. Αντιθέτως, η πρωτοβουλία της Ελλάδας σπάει τον τεχνητό διαχωρισμό και προωθεί τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή. Η παρουσία της πολυπληθέστερης Αραβικής χώρας (Αίγυπτος), καθώς επίσης αραβικών χωρών με πολύ υψηλό ΑΕΠ (Σαουδική Αραβία και ΗΑΕ) προσδίδουν από μόνες τους ιδιαίτερο βάρος στην Συνάντηση της Αθήνας», αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές.
Δεύτερο σημαίνον στοιχείο το γεγονός ότι με την εξαίρεση της Σαουδικής Αραβίας, «το σύνολο των αραβικών κρατών που συμμετέχουν έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, μια χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει προνομιακές σχέσεις, όπως αποδεικνύει και το πρόσφατο ταξίδι του Πρωθυπουργού, στο οποίο μετείχε επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών».
Τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι ότι όλες οι χώρες που συμμετέχουν, έχουν υπογράψει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και υποστηρίζουν το αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.
Αξίζει να υπογραμμισθεί, σύμφωνα με τις πηγές, ότι το Φόρουμ Φιλίας, όπως λέει και το όνομά του, δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ούτε αποτελεί αμυντική συμμαχία. Αντιθέτως, είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της περιοχής που ενστερνίζονται βασικές αρχές όπως η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου.