Αυστρία για Τουρκία: Η υπομονή έφτασε στα όριά της, δεν ειναι χωράφι της η Ανατ. Μεσόγειος

Στις 6 Οκτωβρίου και με νέα σύνθεση οι διερευνητικές με την Τουρκία

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ζητεί τον τερματισμό από μέρους της ‘Άγκυρας των συνεχιζόμενων προκλήσεων, τονίζοντας ότι “η υπομονή φτάνει πια στο τέλος της, το νήμα της υπομονής είναι σαν να έχει ήδη σπάσει”.

Ο ίδιος εκτιμά ότι «θα μπορούσαν να ληφθούν σαφείς αποφάσεις ως προς την Τουρκία στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ», και επισημαίνει ότι «μία σειρά κρατών εκφράστηκαν στην ίδια κατεύθυνση, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μας ανέφερε ότι δεν καρποφόρησαν οι προσπάθειες διαλόγου με την ‘Αγκυρα».

Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, όλες οι προσπάθειες να διαμορφωθεί  θετική ατζέντα με την Τουρκία, τορπιλίστηκαν. «Τα θαλάσσια σύνορα θα μπορούσαν τελικά να καθοριστούν μόνον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ή ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε. «Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να αντιμετωπίζει την Ανατολική Μεσόγειο σαν να είναι ο ιδιωτικός της κήπος».

Γενικότερη στροφή

Ο ίδιος πιστεύει ότι «υπάρχει σίγουρα μία αλλαγή στην ευαισθητοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη θεμελιώδη συζήτηση για το πώς θέλουμε να διαμορφώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία στο μέλλον».

Νωρίτερα σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών στις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε ζητήσει «πολύ ξεκάθαρη γλώσσα απέναντι στην Τουρκία. Οι σχέσεις με την Τουρκία είναι μία στρατηγική πρόκληση. Η πολιτική ΄άνοιγμα της πόρτας, κλείσιμο της πόρτας΄, την οποία ακολουθεί η ‘Αγκυρα, δεν μπορεί πλέον να γίνεται αποδεκτή από εμάς“» επεσήμανε ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι