Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Κίνα: Ιχνηλάτηση σε γαρίδες

Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Κίνα: Ιχνηλάτηση σε γαρίδες

Οι Κινέζοι, μια τρομερή ατμομηχανή σε πολλούς τομείς, που ψάχνουν εξονυχιστικά και απολυμαίνουν πλέον οτιδήποτε εισάγουν, εντόπισαν ίχνη κορονοϊού σε συσκευασία γαρίδων και έγινε ολόκληρη κινητοποίηση. Το ίχνος δεν βρέθηκε στην εξωτερική συσκευασία, μάλιστα, αλλά στο εσωτερικό του πλαστικού –που σημαίνει ότι κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα πάντα, μέσα κι έξω.

Παρότι οι Ευρωπαίοι είναι σχετικά χαλαροί στο ζήτημα των συσκευασιών και των τροφίμων, η δημοτική Υγειονομική Επιτροπή της Λαντζού ανέφερε σε επισημη ανακοίνωση ότι χθες βρέθηκε θετικό ένα δείγμα στο εσωτερικό τμήμα της συσκευασίας εισαγόμενων κατεψυγμένων γαρίδων από τη Σαουδική Αραβία και ότι η συσκευασία αυτή είχε περάσει από τελωνειακό έλεγχο στην παράκτια πόλη Τιανζίν

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης κατεψυγμένων προϊόντων στην Λαντζού, όπου εντοπίστηκε το θετικό δείγμα, έκλεισαν προσωρινά, όλοι οι υπάλληλοι του εργοστασίου υποβλήθηκαν σε τεστ για κορονοϊό, όλες οι συσκευασίες τροφίμων σφραγίστηκαν και έψαξαν και βρήκαν όλα τα προϊόντα της ίδιας παρτίδας που είχαν ήδη διατεθεί στην αγορά!

Και από Γερμανία και Βραζιλία και Αργεντινή

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι γαρίδες είχαν αγοραστεί από την εταιρεία Zhanjiang Guolian Aquatic Products Co Ltd, είχαν εισέλθει στη χώρα στις 21 Οκτωβρίου και είχαν φθάσει στην Λαντζού στις 8 Νοεμβρίου. Προ ημερών οι φοβεροί Κινέζοι είχαν εντοπίσει ίχνος ιού και σε μια παρτίδα κατεψυγμένου μοσχαρίσιου κρέατος από την Βραζιλία, καθώς και σε άλλη μια (πάλι μοσχαρίσιου) από την Αργεντινή -αυτά τα δύο εντοπίστηκαν σε δύο άλλες επαρχίες. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη εισαγωγέας μοσχαρίσιου κρέατος και οι χώρες από τις οποίες το προμηθεύεται είναι συνήθως η Βραζιλία και η Αργεντινή.

Πρόσφατα είχαν κατηγορήσει και τους Γερμανούς, ότι από δικό τους χοιρινό ασθένησε εργαζόμενος στο τελωνείο. Οι Γερμανοί διέψευσαν αλλά οι Κινέζοι (με την μεθοδικότητα των ελέγχων τους να μην αμφισβητείται) επιμένουν. Η συσκευασία είχε εισαχθεί απο την Βρέμη και ο εργάτης ασθένησε όταν έπιασε τα πακέτα για να τα μετακινήσει.Ο 38χρονος λιμενεργάτης είχε ήπια συμπτώματα αλλά μπήκαν σε καραντίνα 8 συνάδελφοί του και άλλες 51 επαφές του. Το πακέτο βρέθηκε “θετικό”,  όπως ίχνη ιού βρέθηκαν και σε ανυψωτήρα προϊόντων και σε μια χειρολαβή στο τελωνείο, επιμένουν οι Κινέζοι με ντοκουμέντα και ημερομηνίες.

Μέχρι πρόσφατα οι Κινέζοι είχαν βρει μόλις 22 ίχνη ιών σε 3 εκατομμύρια δείγματα εισαγομένων τροφίμων, αλλά επειδή βρέθηκαν θετικοί στον ιό 4 λιμενεργάτες σε τελωνεία, η Κίνα ενέτεινε το πρόγραμμα ελέγχων και απολυμάνσεων σε όλες τις αποβάθρες φορτοεκφόρτωσης εισαγομένων προϊόντων.

Χαλαρά…

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος να μολυνθεί κάποιος από κορονοϊό σε κατεψυγμένα τρόφιμα είναι μικρός, αλλά η Κίνα έχει επανειλημμένως σημάνει συναγερμό έχοντας εντοπίσει τον ιό σε εισαγόμενα κατεψυγμένα τρόφιμα και έχει επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές. Και ενώ ο ΠΟΥ και η Ευρώπη είναι σχετικά χαλαροί και ξεμένουν απο ΜΕΘ, η Κίνα με 1.439.000.000 κατοίκους δηλώνει εδώ και πέντε μήνες 4.634 θανάτους. Αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει σχετική αδιαφάνεια, οι επαρχίες αναφέρουν τα ημερήσια κρούσματα τους και είναι συνολικά -σε όλες- γύρω στα 18 την ημέρα….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι