Αυτά θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων

Αυτά θα είναι τα προνόμια των εμβολιασμένων

Σε ενημέρωση για το θεσμικό πλαίσιο που θα ισχύσει από τις 15 Ιουλίου σχετικά με την άρση των μέτρων και τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων προχώρησαν η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Ουσιαστικά οι χώροι που ανοίγουν χωρίζονται σε μικτούς και αμιγείς. Εξαίρεση αποτελούν τα γήπεδα, όπου δεν θα μπαίνουν άτομα χωρίς εμβόλιο ή χωρίς να έχουν νοσήσει, δηλαδή θα είναι ανοιχτά αμιγώς για αυτές τις δυο κατηγορίες, και το ποσοστό πληρότητας θα είναι 85%. Οι άλλοι χώροι θα δέχονται στην μία περίπτωση μόνον όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει (αμιγείς χώροι) και οι άλλοι θα δέχονται και όσους έχουν κανει rapid test ή self test (μικτοί χώροι). Ως εμβολιασμένοι λογίζονται όσοι έχουν λάβει το σύνολο των προβλεπόμενων δόσεων τουλάχιστον 14 μέρες πριν την είσοδό τους σε κλειστό ή ανοιχτό χώρο.

Οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα από τις 15 του μήνα να λειτουργούν και σε εσωτερικούς χώρους. Με δήλωσή τους θα αποφασίσουν εάν επιθυμούν να λειτουργήσουν στους εσωτερικούς χώρους αποκλειστικά για εμβολιασθέντες και προσφάτως νοσήσαντες ή μικτά για όλους. Ανάλογα με την απόφαση των επιχειρηματιών για το αν οι χώροι θα λειτουργήσουν ως αμιγείς ή μικτοί, θα καθορίζεται και το επιτρεπόμενο ποσοστό χωρητικότητας. Η χρήση μάσκας πάντως θα είναι υποχρεωτική στα σινεμά και στα θέατρα ακόμα και για τους εμβολιασμένους.

Θέατρα, σινεμά και μπαρ

Αν το σινεμά ή το θέατρο είναι “αμιγές”, επιτρέπεται πληρότητα 85%. Αν δέχεται και μη εμβολιασμένους, η πληρότητα μειώνεται στο 50%. Οι ανήλικοι θα μπαίνουν με self test που θα δηλώνεται στην πλατφόρμα από τους γονείς τους. Οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες στα μικρά σινεμά ή θέατρα, θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test. Το ίδιο θα ισχύει και για εστιατόρια και καφετέριες που θα θελήσουν να ανοίξουν στο κοινό εσωτερικούς χώρους. Για να μπουν στον εσωτερικό χώρο πελάτες, θα πρέπει ο καταστηματάρχης να δηλώσει αν αυτός ο χώρος θα είναι μικτός ή αμιγής και θα ισχύει ό,τι και για τους κινηματογράφους και τα θέατρα.

Τα μπαρ και τα κλειστά νυχτερινά κέντρα διασκέδασης οι χώροι για αμιγώς εμβολιασμένους θα λειτουργούν με 60% πληρότητα, ενώ οι μεικτοί με 25%. Στους μικτούς χώρους οι ανεμβολίαστοι πελάτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό rapid test. Για ζωντανά θεάματα όπως είναι οι συναυλίες θα επιτρέπεται χωρητικότητα 85%  εφ΄όσον είναι αμιγής ο χώρος και δεν θα απαιτείται μάσκα από τους εμβολιασμένους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι