Μπατακλάν: Δέκα χρόνια μετά την τρομοκρατική επίθεση – Η Γαλλία αποτίει φόρο τιμής
13/11/2025
Δέκα χρόνια μετά, η Γαλλία θυμάται σήμερα τις τζιχαντιστικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015, που άφησαν πίσω 132 νεκρούς και πάνω από 350 τραυματίες στο Παρίσι και προάστιά του, με μια μέρα τελετών και τα εγκαίνια κήπου αφιερωμένου στα θύματα, εν αναμονή μουσείου-μνημείου της τρομοκρατίας.
Πολλοί Γάλλοι θυμούνται με φρίκη εκείνη τη φθινοπωρινή βραδιά. Περί τις 21:30 της 13ης Νοεμβρίου 2015, τρεις βομβιστές-καμικάζι πυροδοτούσαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι κοντά στο Stade de France, στο Σεν Ντενί, βόρειο προάστιο της πρωτεύουσα, όπου διεξαγόταν αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου Γαλλίας-Γερμανίας, αφού δεν κατάφεραν να μπουν στο γήπεδο, καθώς δεν είχαν εισιτήρια. Συνταξιούχος οδηγός σκοτώθηκε.
Λίγο αργότερα, ένοπλοι άρχιζαν να πολυβολούν εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε πολυσύχναστες συνοικίες της γαλλικής πρωτεύουσας: Le Petit-Cambodge, Le Carillon, La Bonne Bière, Le Comptoir Voltaire, La Belle Equipe… Στις 21:40, ομάδα τζιχαντιστών καταφτάνει στο Μπατακλάν, παρισινό θέατρο και χώρο θεαμάτων όπου έπαιζε καλιφορνέζικο συγκρότημα της χαρντ ροκ, γνωστό με το όνομα Eagles of Death Metal. Τα πρώτα θύματα πέφτουν στο πεζοδρόμιο, κατόπιν οι οπλοφόροι εισέβαλαν κι άρχισαν να ρίχνουν μέσα στον χώρο της συναυλίας. Ο εφιάλτης διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες, ως την επέμβαση ειδικών δυνάμεων.
Οι επιθέσεις, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους -ανάμεσά τους 90 στο Μπατακλάν – και τραυμάτισαν άλλους 350 και πλέον. Δυο άνθρωποι που επέζησαν στο Μπατακλάν αυτοκτόνησαν αργότερα, αυξάνοντας τον επίσημο απολογισμό στους 132 νεκρούς. Η ημέρα των τελετών μνήμης θα ακολουθήσει την ίδια μακάβρια πορεία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να πάει σε καθέναν από τους τόπους όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ





