VIDEO

BBC: Βίντεο με εξευτελισμό και κακοποίηση γιατρών από τους Ισραηλινούς

BBC: Βίντεο με εξευτελισμό και κακοποίηση γιατρών από τους Ισραηλινούς

Το Ισραήλ, με την πεποίθηση ότι τα νοσοκομεία της Γάζας είναι “προπύργια” της Χαμάς, συνεχίζει τις ακρότητες εις βάρος ακόμα και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, καθώς είναι οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι και θεωρούνται εν δυνάμει εχθροί. Στο συγκεκριμένο βίντεο φαίνονται να εξευτελίζουν 15 ιατρονοσηλευτές από το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς και πολλοί από αυτούς συνελήφθησαν.

Κάποιον νοσοκόμο, όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ όταν έγινε η έφοδος, τον πυροβόλησαν από το παράθυρο ενώ ο νοσηλευτής βρισκόταν μέσα στο νοσοκομείο και έναν άλλο τον πυροβόλησαν στην είσοδο του ιδρύματος. Στις 15 Φεβρουαρίου εμφανίστηκαν και τα τανκς για την πλήρη κατάληψη του νοσοκομείου, οπότε επακολούθησε χάος.

Οι Ισραηλινοί ανακοίνωσαν ότι βρήκαν όπλα στο νοσοκομείο και ότι έχουν αποδείξεις πως εκεί κρατούνταν όμηροι. Εντούτοις έδεσαν τα χέρια ακόμα και των τραυματιών ή άλλων αρρώστων που βρίσκονταν σε φορεία ή αναπηρική αμαξίδια. Υποστήριξαν ότι μεταξύ των 200 που συνέλαβαν κατά την έφοδο, βρήκαν και «τρομοκράτες που παρίσταναν τους γιατρούς».

Όπως κατήγγειλαν οι Παλαιστίνιοι, έδειραν τους γιατρούς και τους άφησαν επί ώρες κάτω από τον ήλιο. Έσπασαν και το χέρι ενός από αυτούς, που λέει στο δημοσιογράφο του BBC ότι τους γονάτισαν στη γη γδυτούς και με δεμένα τα μάτια, και πίστευαν ότι πλέον θα τους εκτελούσαν.

Τα πλάνα τραβήχτηκαν κρυφά στις 16 Φεβρουαρίου, την ημέρα της σύλληψης των ιατρών και κοινοποιήθηκαν στο BBC. Ο γενικός διευθυντής του νοσοκομείου, δρ Atef Al-Hout, περιέγραψε τη σκηνή ως εξευτελιστική και δήλωσε ότι όσοι προσπάθησαν να μετακινηθούν, δάρθηκαν. Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ άλλων τον ανάγκασαν σε παρατεταμένη ορθοστασία και σε άλλες μορφές τιμωρίας.

Πέντε οικογένειες του ιατρικού προσωπικού ανέφεραν την εξαφάνιση συγγενών τους στην Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και αυτό επιβεβαιώθηκε, ότι μάλιστα υπάρχουν 46 αγνοούμενοι γιατροί και νοσοκόμοι από το  νοσοκομείο Νάσερ. Ο Βρετανός ρεπόρτερ επισημαίνει παράλληλα ότι πέραν του εξευτελισμού των γιατρών, οι Ισραηλινοί με αυτές τις συλλήψεις του προσωπικού, άφησαν μόλις οκτώ γιατρούς και 15 νοσοκόμες να φροντίσουν 250 ασθενείς και τραυματίες, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα. Δεκατρείς ασθενείς πέθαναν εκείνη την ημέρα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι