Μπλόκα στα φορτηγά με λιγνίτη στα σύνορα – Άχυρα στην περιφέρεια
05/02/2024Στο μεθοριακό σταθμό Νίκης στην Φλώρινα, παρέταξαν τα τρακτέρ τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι σε μια προσπάθεια να αυξήσουν την πίεση στην κυβέρνηση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Τα περισσότερα οχήματα περνούν κανονικά, αλλά μπλοκάρονται τα φορτηγά μεταφοράς λιγνίτη.
Οι κρίσιμες αποφάσεις για τις αγροτικές κινητοποιήσεις πάντως θα ληφθούν αύριο το μεσημέρι στην πανελλαδική σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων των μπλόκων από όλη την Ελλάδα στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας. Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν έχει περιθώριο για υποχωρήσεις, αλλά και οι αγρότες δηλώνουν το ίδιο και παραμένουν στα μπλόκα. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν ότι οι αγρότες πρέπει να επιμείνουν στα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με τον κ. Θωμά Μόσχο, πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς και μέλος της άτυπης συντονιστικής επιτροπής που έχουν συστήσει οι αγρότες, απώτερος στόχος της κινητοποίησης είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου να αποκλειστεί η διέλευση μόνο των φορτηγών αυτοκινήτων από και προς την Βόρεια Μακεδονία ενώ η κίνηση των ΙΧ αυτοκίνητων θα γίνεται κανονικά.
Καθημερινά από το τελωνείο της Νίκης, διέρχονται εκατοντάδες φορτηγά από την Βόρεια Μακεδονία με προορισμό δύο ιδιωτικά ορυχεία λιγνίτη, στο Προσήλιο Κοζάνης και την Αχλάδα Φλώρινας, μεταφέροντας λιγνίτη για τις ανάγκες λειτουργίας των τριών μονάδων του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού που λειτουργεί μόλις 15 χλμ από την γραμμή των συνόρων στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Νωρίτερα απέκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κτίριο της Αντιπεριφέρειας στην Φλώρινα και σε ένδειξη διαμαρτυρίας τοποθέτησαν δέματα με άχυρο στην είσοδο του κτιρίου.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τους με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Αθανάσιο Τάσκα, ζήτησαν την αναθεώρηση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης, και πιο συγκεκριμένα να μην εγκριθεί καμιά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από το Συντονιστικό της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) στην Δυτική Μακεδονία εάν προηγουμένως δεν ενταχθούν ως προτεραιότητα επενδύσεις αγροτών και κτηνοτρόφων σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας, αλλά και του “πρασινίσματος” της παραγωγής τους.
Οι αγρότες εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους γιατί οι προτάσεις για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στις αγροκτηνοτροφικές τους επιχειρήσεις απορρίπτονται με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χώρος στα δίκτυα.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς: «Θα αποκλείσουμε μόνο φορτηγά. Τα φορτηγά εξάγουν λιγνίτη προς την γείτονα χώρα. Κλείσαμε δηλαδή τα δικά μας εργοστάσια για να τον εξάγουμε δίπλα, κατά τ’ άλλα μας ενδιαφέρει το περιβάλλον, που είχαμε το λιγνίτη στα πόδια μας και τώρα τον κουβαλάμε 50 km και αγοράζουμε εκείνο το ρεύμα με λιγότερη μόλυνση από τον αέρα. Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει για την εξαγωγή του λιγνίτη γιατί αλλιώς θα γίνει ανάφλεξη, όχι μόνο δεν τον αγοράζουν δηλαδή, αλλά τους πληρώνουμε από πάνω για να τον πάρουν. Αν δεν είναι αυτό επιτυχία τι είναι;».
Σύμφωνα με το ψήφισμα που επέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας, οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα ζητούν, μεταξύ άλλων, την εκτέλεση έργων υποδομής, αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, την μείωση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ηλεκτρικό ρεύμα κ.α.), την εξάλειψη των Ελληνοποιήσεων σε όλα τα γεωργικά προϊόντα,τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τους εργάτες γης, την αναμόρφωση του ΕΦΚΑ, την ένταξη των γεωργικών προϊόντων στις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, την αναμόρφωση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, την πληρωμή της Ενιαίας Ενίσχυσης στα πρότυπα του 2022, την απαγόρευση των εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε γεωργικές εκτάσεις και βοσκότοπους, την αποπεράτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Δυτική Μακεδονία και την μη ποινικοποίηση των συνδικαλιστικών αγώνων.