Μπορέλ προς ευρωβουλευτή της Κύπρου: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία

Μπορέλ προς ευρωβουλευτή της Κύπρου: Η Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία

Τι απάντησε γραπτώς ο Μπορέλ σε Κύπριο ευρωβουλευτή για τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων στη “νεκρή ζώνη”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, ανέφερε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε γραπτή απάντησή του, σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Κύπρου Δημήτρη Παπαδάκη.

Ανακοίνωση του ευρωβουλευτή αναφέρει ότι ο κ. Παπαδάκης ζήτησε από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τις προκλητικές ενέργειες των κατοχικών δυνάμεων στη λεγόμενη «νεκρή ζώνη», στον Άγιο Δομέτιο.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στη γραπτή απάντηση του κ. Μπορέλ, ο οποίος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας, με βιώσιμο τρόπο.

Ο κ. Μπορέλ, προστίθεται, σημείωσε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και βάσει των αρχών στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ και του κεκτημένου της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι τον Ιούνιο του 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην απάντησή του ο ύπατος εκπρόσωπος καταλήγει ότι «η ΕΕ εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της, καλώντας την Τουρκία να σταματήσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία και να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι