BRICS: Την στενότερη συνεργασία Κίνας και Ινδίας ανακοίνωσαν Σι και Μόντι

BRICS:  Την στενότερη συνεργασία Κίνας και Ινδίας ανακοίνωσαν Σι και Μόντι
epa11676983 A handout photo made available by photo host brics-russia2024.ru shows (L-R) Chinese President Xi Jinping, Russian President Vladimir Putin, Indian Prime Minister Narendra Modi pose during family photo before a plenary session of the BRICS 2024 Summit in Kazan, Russia, 23 October 2024. The BRICS summit takes place from 22 to 24 October. EPA/SERGEY BOBYLEV / BRICS-RUSSIA2024.RU HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Για την ανάγκη να ενισχυθεί η συνεργασία Κίνας και Ινδίας, μίλησε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, μιλώντας στον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας.

Η συνάντησή τους, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας, αποτελεί ένδειξη μιας πιθανής βελτίωσης σε διπλωματικό επίπεδο μετά την πρόσφατη συμφωνία για μια συνοριακή διαφορά, σε σχέση με μια ένοπλη αντιπαράθεση που έλαβε χώρα το 2020.

“Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών τους η Κίνα και η Ινδία να κατανοήσουν καλά τον ρου της ιστορίας και τον προσανατολισμό των σχέσεών τους”, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ στον Ναρέντρα Μόντι, σύμφωνα με το κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

“Οι δύο πλευρές πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία, να διαχειριστούν σωστά τις συγκρούσεις και τις διαφορές και να υλοποιήσουν τα όνειρα για ανάπτυξη της άλλης πλευράς”, πρόσθεσε ο Κινέζος πρόεδρος, σε δηλώσεις του σε κατευναστικό τόνο.

Ο Σι Τζινπίνγκ κάλεσε επίσης την Κίνα και την Ινδία να “αναλάβουν τις διεθνείς ευθύνες τους” και να “δώσουν το παράδειγμα στις αναπτυσσόμενες χώρες” συμβάλλοντας κυρίως στην “προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου”.

Οι δύο ηγέτες δεν είχαν συναντηθεί επίσημα κατ΄ιδίαν μετά την επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2019. Είχαν απλά διασταυρωθεί για λίγο στις συνόδους κορυφής της G20 στην Ινδονησία το 2022 και στη Νότια Αφρική το 2023.

Οι δύο γίγαντες της Ασίας, οι πλέον πολυπληθείς χώρες του κόσμου, μοιράζονται ένα σύνορο σχεδόν 3.500 χλμ. Το σύνορο αυτό, κυρίως ορεινό, παραμένει μόνιμη αιτία πιθανών εντάσεων, με σποραδικές αψιμαχίες.

Μια αναμέτρηση σώμα με σώμα στο σύνορο της κινεζικής περιφέρειας του Θιβέτ και σε αυτό της Ινδίας, στο Λαντάκ είχε προκαλέσει τον Ιούνιο του 2020 τον θάνατο τουλάχιστον 20 ανθρώπων στην ινδική πλευρά και τεσσάρων μεταξύ των Κινέζων.

Εξαιτίας του περιστατικού αυτού, οι διμερείς σχέσεις έγιναν πολύ τεταμένες και η Ινδία προσπάθησε να περιορίσει τις κινεζικές επενδύσεις.

Ωστόσο το Νέο Δελχί δήλωσε την Δευτέρα ότι σύναψε συμφωνία με την Κίνα, η οποία το επιβεβαίωσε την επομένη, για περιπολίες σε αμφισβητούμενες συνοριακές περιοχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx